Υψηλό ποσοστό Ελλήνων κάτω από το όριο φτώχειας

Αριθμός πρωτ: 4357
Ημερομηνία κατάθεσης: 5/9/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΜΑ: Υψηλό ποσοστό Ελλήνων κάτω από το όριο φτώχειας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, σχετικά με την οικονομική κατάσταση των Ελλήνων, επιβεβαιώνεται δυστυχώς για άλλη μια φορά η εξαθλίωση των ελληνικών νοικοκυριών.
Τα στοιχεία της έρευνας αποκαλύπτουν ότι κάτω από το όριο της φτώχειας βρίσκονται 2 εκατ. Έλληνες ποσοστό 21%, το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση των «15» και το δεύτερο υψηλότερο στην Ε.Ε. των «27».
Επειδή το 14% των εργαζομένων στην Ελλάδα βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ξεπερνά το 7% και η ψαλίδα μεταξύ των ολίγων πλούσιων και των πολλών φτωχών όλο και αυξάνει, καθώς το εισόδημα του 20% των περισσότερο εύπορων είναι 6,5 φορές μεγαλύτερο από το εισόδημα του 20% των λιγότερο εύπορων.
Επειδή και στο νομό Ηρακλείου το πρόβλημα έχει αρχίσει να γίνεται περισσότερο εμφανές ιδιαίτερα μετά τα έντονα προβλήματα στον αγροτικό τομέα.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Με ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να αντιμετωπίσει άμεσα το οξύ κοινωνικό πρόβλημα των νεόπτωχων στη χώρα μας, που δημιούργησε η πολιτική της Κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα να βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, το εξαιρετικά μεγάλο ποσοστό του 21% των Ελλήνων.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης