Φράγματα Αμιρών – Αγίου Βασιλείου και Καλαμίου Δήμου Βιάννου

Αριθμός πρωτ: 9819
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/4/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Φράγματα Αμιρών – Αγίου Βασιλείου και Καλαμίου Δήμου Βιάννου.

Τα δύο φράγματα που έχουν σχεδιαστεί νότια της οροσειράς της Δίχτυ, το φράγμα Αμιρών – Αγίου Βασιλείου και το φράγμα Καλαμίου προβλέπεται να καλύψουν όλες τις ανάγκες της παραλιακής ζώνης που καλλιεργείται με εκτός εποχής κηπευτικά και ενδείκνυται για δυναμικές καλλιέργειες ακόμη και στην ύπαιθρο.
Η μορφολογία του εδάφους επιβάλλει την κατασκευή φραγμάτων προκειμένου να αποφευχθεί η διαρροή μεγάλων ποσοτήτων νερού στη θάλασσα.
Για το φράγμα Αμιρών – Αγίου Βασιλείου υπάρχει επικαιροποιημένη μελέτη η οποία έχει αποσταλεί πρόσφατα στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Για δε το φράγμα Καλαμίου, παρ’ όλο που προτάθηκε για ένταξη στη ΣΑΜ 081 προκειμένου να επικαιροποιηθεί η μελέτη του, το αίτημα δεν έγινε δεκτό και έτσι παραμένει ανολοκλήρωτη μια προσπάθεια που ξεκίνησε καταρχήν με προσφορά από τους κατοίκους των περιουσιών ακόμη και των σπιτιών τους που επρόκειτο να απαλλοτριωθούν για να ξεκινήσει έγκαιρα η κατασκευή του φράγματος.
Η νέα προγραμματική περίοδος για το ΕΣΠΑ έχει ήδη αρχίσει και η Δημοτική Αρχή αλλά και οι κάτοικοι της περιοχής στο σύνολό τους αγωνιούν γιατί τα συγκεκριμένα φράγματα δεν έχουν ενταχθεί σε κανένα πρόγραμμα παρά τις δεσμεύσεις αλλά και την αναγκαιότητα των έργων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να εντάξουν τα έργα αυτά στο τομεακό πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αφού το ΠΕΠ Κρήτης είναι αισθητά περιορισμένο παρά τις εξαγγελίες ότι το 80% των πόρων θα διατεθούν στις περιφέρειες.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης