Εξοχώτατε κ.Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας,
Εντιμότατε κ.Πρόεδρε της Βουλής των Αντιπροσώπων,
Πανιερότατε Μητροπολίτη Μόρφου,
Αξιότιμε κ.Δήμαρχε Μόρφου,
κ.Βουλευτές, κ.Δήμαρχοι,
Κυρίες και Κύριοι,
Είμαστε εδώ, εγώ και οι συνάδελφοί μου από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, εκπροσωπώντας όλους τους βουλευτές, για να μεταφέρουμε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ελληνικής Βουλής κ.Φίλιππου Πετσάλνικου, αλλά και για να εκφράσουμε αυτό που νοιώθουν οι απανταχού Έλληνες και Ελληνίδες και καταγράφεται ως δεδομένο για τον ελληνισμό όπου γης, ότι πάντα θα θυμόμαστε και δεν ξεχνούμε.
Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αγωνία και αγανάκτησή μας για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Βόρειας Κύπρου και την αφαίρεση του δικαιώματος από τους ελληνοκύπριους να επιστρέψουν στις εστίες τους, στα σπίτια τους και τις περιουσίες τους.
Είμαστε εδώ για να εκφράσουμε τη βούληση όλων αυτών που εκπροσωπούμε για μια ειρηνική λύση που αποτελεί τη μόνη εγγύηση για πρόοδο και ευημερία ενός ανεξάρτητου κράτους και ενός λαού με μακραίωνη ιστορία και αγαστή συνύπαρξη.
Η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός μας κ.Γιώργος Παπανδρέου, στηρίζουν ενεργά τις προσπάθειες του Προέδρου κ.Χριστόφια για αμοιβαία αποδεκτή λύση.
Το πρόσφατο «πακέτο προτάσεων» του Προέδρου Χριστόφια είναι πολύ θετικό. Αν γινόταν δεκτό, θα μπορούσε να δώσει σημαντική ώθηση στις διαπραγματεύσεις.
Δυστυχώς η στάση του κ.Έρογλου παραμένει αρνητική.
Το Κυπριακό παραμένει διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Όσο η Τουρκία δεν επιτρέπει και δεν ενθαρρύνει τον κ.Έρογλου να διαπραγματευθεί με καλή πίστη, το αδιέξοδο θα συνεχίζεται.
Πιστεύουμε ότι το κύριο πρόβλημα είναι πως, προς το παρόν, η Τουρκία δεν αντιμετωπίζει το Κυπριακό ως προτεραιότητα, παρά τους ισχυρισμούς της ότι επιθυμεί ταχεία λύση.
Οι διαπραγματεύσεις στην Κύπρο πρέπει να συνεχιστούν, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησία, μέχρις ότου οι δύο κοινότητες συμφωνήσουν σε μία «κυπριακή» λύση, βάσει των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το επανενωμένο κυπριακό κράτος πρέπει να είναι λειτουργικό και βιώσιμο. Πρέπει να μπορεί να μετέχει αποτελεσματικά στις δομές της Ε.Ε., καθώς η συμμετοχή της επανενωμένης Κύπρου στην Ε.Ε. είναι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια και ευημερία όλων των Κυπρίων.
Εμείς προσπαθούμε, στο πλαίσιο των επαφών μας με την Τουρκία, να μεταφέρουμε το μήνυμα ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι προς όφελος όλων μας και φυσικά θα διευκολύνει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.
Η διεθνής κοινότητα πρέπει να πιέσει την Τουρκία να επιδείξει την αναγκαία βούληση για λύση.
Η Ελλάδα υποστηρίζει μέτρα για την οικονομική ενίσχυση των Τουρκοκυπρίων, υπό την προϋπόθεση ότι αυτά συντείνουν στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων. Δεν πρέπει, επίσης, να αντιβαίνουν στις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ή να αναβαθμίζουν τις λεγόμενες «αρχές της Τούρκικής Διοίκησης Βόρειας Κύπρου» οδηγώντας σε έμμεση αναγνώριση.
Για το λόγο αυτό, προτρέπουμε τη διεθνή κοινότητα να αποφεύγει τα συγκεχυμένα μηνύματα στο θέμα αυτό, διότι θα καταστήσουν πλέον αδιάλλακτη την τουρκική πλευρά και θα δυσχεράνουν τη διαδικασία εξεύρεσης μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης.
Εκφράζουμε και πάλι τις ευχαριστίες μας στο Δήμο μόρφου για την ευκαιρία και τη χαρά που μας δώσατε να αναφωνίσουμε μαζί σας «Ζήτω η Ελεύθερη, Ανεξάρτητη και Ενιαία Κύπρος».
Καλή επιτυχία κ.Πρόεδρε της Κυπριακής Δημοκρατίας.