Χαμένοι οι Κρήτες επενδυτές στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων

Αριθμός πρωτ: 2865
Ημ/νια κατάθεσης: 4/12/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Χαμένοι οι Κρήτες επενδυτές στην ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Χαμένοι αποδεικνύονται οι επενδυτές από την Κρήτη που θέλησαν να εναποθέσουν τις οικονομίες τους στην ανάπτυξη φωτοβαλταϊκών συστημάτων.
Όπως αποκαλύπτει δημοσίευμα του τοπικού Τύπου (ΝΕΑ ΚΡΗΤΗ, 4-12-07) η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας αντί να επιλέξει μεταξύ των 1.633 επενδυτών, θέτοντας κάποια κριτήρια, αποφάσισε να τα διαθέσει ισόποσα τα 52.499 κιλοβάτ της Κρήτης, σε όλους όσους είχαν υποβάλει αιτήσεις, με αποτέλεσμα να παίρνουν κατά μέσο όρο, μόνο 32,1 κιλοβάτ ο καθένας.
Με αυτή την απόφαση της ΡΑΕ, οι επενδυτές που προγραμμάτιζαν τη δημιουργία μονάδων από 100 έως 120 κιλοβάτ παίρνουν τελικά τόσο μικρή δυναμικότητα, παντελώς ασύμφορη σε σχέση με το κόστος της επένδυσης και τα λειτουργικά έξοδα, το μέσο κόστος των οποίων, για τον κάθε ένα από τους 1.633 φακέλους που υπεβλήθησαν, εκτιμάται στα 5.000 ευρώ.
Επειδή η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας φέρεται να έχει σταματήσει προσωρινά τις διαδικασίες προφασιζόμενη το ανέλπιστα μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον.
Επειδή σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, οι επενδυτές της Κρήτης πλήρωσαν πάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ σε μελετητικά γραφεία, σε συμβολαιογράφους, τοπογράφους και λογιστές, μη συμπεριλαμβανομένου και του κόστους εξαγοράς, σε πολλές περιπτώσεις, των τεσσάρων στρεμμάτων γης που ήταν απαραίτητα για την επένδυση.
Επειδή γίνεται λόγος για φιάσκο, με χαρακτηριστικά ακόμη και νόμιμης απάτης, με απώτερο σκοπό τη δρομολόγηση της διάθεση των 52,5 MW της Κρήτης σε μεγάλους επενδυτές του ενεργειακού χάρτη της χώρας.
Επειδή έγκαιρα, με ερώτησή μου, είχα επισημάνει την ανάγκη επανασχεδιασμού της ακολουθούμενης πολιτικής με βάση τις τεκμηριωμένες προτάσεις του Τ.Ε.Ε.,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Πότε και με ποια ορθολογικά και αξιοκρατικά κριτήρια πρόκειται τελικά να διατεθούν τα 52,5 MW της Κρήτης στους επενδυτές για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών συστημάτων, προκειμένου αφενός να διασφαλιστεί η πλήρης διαφάνεια των διαδικασιών και αφετέρου να μην καταλήξει η όλη διαδικασία σε φιάσκο, με απώτερο σκοπό την εύνοια των μεγαλοεπενδυτών του ενεργειακού χάρτη της χώρας.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ