Χορήγηση άτοκου δανείου στις ελαιοκομικές Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών ζητάει η ΠΑΣΕΓΕΣ

Αριθμός πρωτ: 11407
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/12/2008

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

Θέμα: Χορήγηση άτοκου δανείου στις ελαιοκομικές Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών ζητάει η ΠΑΣΕΓΕΣ.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ καθιστά σαφή την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης των ελαιοπαραγωγών από την Κυβέρνηση με τη χορήγηση ατόκου δανείου στις ελαιοκομικές Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών 200 εκατ. ευρώ, στα πρότυπα εκείνου των 150 εκατ. ευρώ που αποφασίστηκε για τους συνεταιρισμούς που δραστηριοποιούνται εμπορικά στα δημητριακά.
Όπως επισημαίνεται από τους εκπροσώπους της ΠΑΣΕΓΕΣ, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, η χορήγηση στους ελαιοκαλλιεργητές μιας προκαταβολής της τάξης των 2 ευρώ το κιλό, καθώς και η χορήγηση προκαταβολής 80 λεπτών το κιλό για τις επιτραπέζιες ελιές Καλαμών και 75 λεπτών για τις μαύρες, είναι ικανά ,μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ως ανάχωμα στην κατάρρευση των τιμών του προϊόντος που παρατηρείται εδώ και αρκετό καιρό.
Επειδή, όπως τονίζεται από την ΠΑΓΕΣΕΣ για τους λόγους αυτούς είναι επιβεβλημένη η χορήγηση άτοκου δανείου στις ελαιοκομικές Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, οι τόκοι του οποίου θα καλυφθούν εξολοκλήρου από τον κρατικό προϋπολογισμό, προκειμένου να προβούν στη συγκέντρωση ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών της φετινής σοδειάς και για να δώσουν μια προκαταβολή στους ελαιοκαλλιεργητές και εξόφληση όταν οι συνθήκες της αγοράς επιτρέψουν τη διάθεση των συγκεντρωθέντων προϊόντων.
Επειδή οι ελαιοπαραγωγοί του Νομού Ηρακλείου βρίσκονται πλέον σε απόγνωση και οι συνεταιριστικές οργανώσεις μπορούν να τους στηρίξουν έμπρακτα, εφόσον ενισχυθούν από την Πολιτεία,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί στη χορήγηση άτοκου δανείου 200 εκατ. ευρώ στις ελαιοκομικές Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, σύμφωνα με την πρόταση της ΠΑΣΕΓΕΣ, προκειμένου να στηριχτούν έμπρακτα οι ελαιοκαλλιεργητές της χώρας μας, των οποίων το εισόδημα πλήττεται με τον πλέον βάναυσο τρόπο.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης