Μ.Στρατάκης: Η Βουλή πρέπει να εκπέμψει μήνυμα ενότητας στον ελληνικό λαό για να αντιμτωπιστεί η κρίση.

28/6/2011

Μ.Στρατάκης: Η Βουλή πρέπει να εκπέμψει μήνυμα ενότητας στον ελληνικό λαό για να αντιμετωπιστεί η κρίση.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015 στη Βουλή, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ.Μανόλης Στρατάκης επεσήμανε ότι είναι πέραν αμφισβήτησης, ότι σε αυτή τη φάση χρειάζεται η ενότητα του ελληνικού λαού.
Και είναι ανάγκη όλη η Βουλή να εκπέμψει ένα τέτοιο μήνυμα που είναι ίσως το καθοριστικότερο που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή ο τόπος.
Μάλιστα, τόνισε ότι «οι πολίτες που δεν γνωρίζουν ενδεχόμενα από τις διαδικασίες της Βουλής και πέρα από τις ρητορικές εξάρσεις που πολλές φορές παρατηρούνται, σχηματίζουν πολύ χειρότερη εντύπωση, κάτι που θα πρέπει πάση θυσία να αποτρέψουμε και να αποφύγουμε, ειδικά σε κρίσιμες καταστάσεις».
Ο κ.Στρατάκης επέκρινε τη στάση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που προσπαθεί να συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο που ακολουθούσε ως κυβέρνηση, χωρίς ουσιαστικές παρεμβάσεις, ώστε να φτάσουμε στο 2015 να έχουμε περίπου 500 δις χρέος, δηλαδή 200% του ΑΕΠ.
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «πάνω σ’ αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατάφερε πριν από ένα χρόνο περίπου, με το Μημόνιο, να μπορεί να δανειστεί η χώρα, όχι από κερδοσκόπους και από τράπεζες, αλλά από τους λαούς, τους συνεταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
…Επομένως, είμαστε σε πλεονεκτικότερη θέση με το να μη χρωστάμε σε κερδοσκόπους, σε τράπεζες, αλλά να χρωστάμε σε λαούς. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία, πράγμα που θα γίνει κατανοητό από τον ελληνικό λαό και θα αξιοποιηθεί σε πολύ υψηλό βαθμό στο μέλλον».

Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να γίνουν πράξη όλα αυτά για τα οποία το ΠΑΣΟΚ δεσμευθηκε και συμφώνησαν πολλοί, ανεξάρτητα εάν ψήφισαν ή όχι.
«Γιατί, όταν για παράδειγμα λέμε ότι πρέπει να αλλάξει το κράτος, ότι πρέπει να περιοριστεί, ότι πρέπει οι υπηρεσίες να είναι αποδοτικές, ότι δεν πρέπει να γίνεται σπατάλη στο δημόσιο χρήμα, αυτά τα λέμε όλοι εδώ στη Βουλή, αλλά το θέμα είναι τί κάνουμε, για να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα που πρέπει να πετύχουμε».
Και στην πράξη φαίνεται ότι η κυβέρνηση πετυχαίνει πράγματα και ότι μπορεί να καταφέρει περισσότερα. Απόδειξη, η πριν από μερικούς μήνες μείωση του επιτοκίου κατά 1%, που ισοδυναμεί με περίπου 4 δισεκατομμύρια ευρώ, και η αύξηση του χρόνου αποπληρωμής του χρέους, στα πλαίσια μιας συνεχούς επαναδιαπραγμάτευσης-γιατί κάποιοι μιλούν για επαναδιαπραγμάτευση γενικά.
Αυτό είναι αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης και του ίδιου του λαού, ο οποίος με τις δικές του θυσίες, περιόριε το έλλειμμα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, βεβαίως με οριζόντιες πολιτικές, αλλά ανεξάρτητα απ’ αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα.
Ο κ.Στρατάκης υπογράμμισε, όμως, ότι «αυτό που κάνουμε τώρα είναι το αναγκαίο καθήκον αυτή την ώρα έναντι της πατρίδος. Βεβαίως, δεν είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να γίνει. Αυτό το λέμε πρώτοι εμείς. Αντιλαμβανόμαστε τις δυσκολίες που έχει μια μερίδα κόσμου και βεβαίως εμείς οι ίδιοι ζητούμε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην είσπραξη όσο το δυνατόν περισσότερο ανεξόφλητων οφειλών προς το δημόσιο, καθώς υπάρχουν 39 δισεκατομμύρια ληξιπρόθεσμες οφειλές. Βεβαίως, δεν μπορούμε να εισπράξουμε το σύνολο των 39 δις, αλλά μπορούμε να εισπράξουμε τα 5 ή τα 10, που θα είναι μια μεγάλη ανάσα μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση που διερχόμαστε τώρα.
Πραγματικά, εκεί η κυβέρνηση –και αυτό το ζητάμε πρώτοι εμείς- θα έπρεπε να ρίξει όλο το βάρος, προκειμένου να ξεπεραστούν προβλήματα και να μη θυμίζουμε τον προηγούμενο Πρωθυπουργό της χώρας, ο οποίος πήγαινε στις Βρυξέλλες, υποσχόταν για 10 δισεκατομμύρια ευρώ εισπράξεις απ’ αυτό το χρέος και στην ουσία δεν γινόταν τίποτα».

Τέλος, απευθυνόμενος στον Υπουργό Οικονομικών, ο κ.Στρατάκης τόνισε ότι:
– Πρέπει να ξαναδούμε το θέμα της μείωσης του αφορολόγητου.
– Πρέπει να ξαναδούμε την εξίσωση του φόρου του πετρελαίου κίνησης με το πετρέλαιο θέρμανσης, διότι αν ισχύει η μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου του 2004, ότι από τη λαθρεμπορία υπάρχει μια ζημιά της τάξης των 4,5 δις, τότε αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό το μέτρο έπρεπε να το πάρουμε χθες. Ταυτόχρονα πρέπει να βρούμε τους μηχανισμούς να δώσουμε το επίδομα θέρμανσης σε όσους πραγματικά πρέπει να το πάρουν.
– Από τους φόρους τους οποίους δεν μπορούσαμε μέχρι σήμερα να εισπράξουμε επαρκή ποσά, αλλα μόνο 1,6 δις τον περασμένο χρόνο, να εισπραχθούν όσο γίνεται περισσότερα, τα οποία να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης της χώρας.
Μόνο με αυτή τη διαδικασία και με την ταχύτερη αύξηση του ΑΕΠ μπορεί να μας δοθεί η δυνατότητα να μειώσουμε το χρέος αλλά και να μπορούμε να συνεχίσουμε να επαναδιαπραγματευόμαστε επί της ουσίας.