Παρέμβαση του βουλευτή Ηρακλείου Μανόλη Στρατάκη στο σχέδιο νόμου του Υπ. Απασχόλησης: Σύσταση και Καταστατικό της «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.)

25 Οκτωβρίου 2007

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Μανόλης Σοφ. Στρατάκης παρενέβη στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Απασχόλησης «Σύσταση και Καταστατικό της «Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης Α.Ε.» (Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε.) και λοιπές ασφαλιστικές και οργανωτικές διατάξεις».

Στην παρέμβασή του, ο κ. Στρατάκης άσκησε έντονη κριτική στην αντιμετώπιση του προβλήματος της κοινωνικής ασφάλισης από την Κυβέρνηση και τη γενικότερη φιλοσοφία της, η οποία διέπει και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.
Όπως τόνισε, είτε με τη μετατροπή του Κ.Η.Υ.Κ.Υ σε ανώνυμη εταιρεία είτε με τη μεταφορά εργαζομένων ή ασφαλισμένων από έναν φορέα σε άλλον, η Κυβέρνηση στοχεύει στη συνολική επιβάρυνση των ασφαλιστικών φορέων, χωρίς ταυτόχρονα να υπάρχει προσπάθεια αύξησης των εσόδων τους. Το γεγονός όμως αυτό έχει σαν συνέπεια την πλήρη απαξίωση του ασφαλιστικού συστήματος και την υποκατάστασή του με ιδιωτικές εταιρείες για την παροχή ασφάλισης.

Στην ομιλία του επί των άρθρων, ο κ. Στρατάκης κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι εκτίθεται με την προχειρότητα που χαρακτηρίζει τη δημιουργία της Ανώνυμης Εταιρείας «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης», και με τον παραλογισμό που υπάρχει, η ίδια εταιρεία να ελέγχει τον εαυτό της για το έργο που πραγματοποιεί. Η προχειρότητα αυτή διακατέχει και την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλειας που δημιουργείται. Αντί να αντιμετωπίζει την ουσία του προβλήματος, δηλαδή την τεράστια σπατάλη στη φαρμακευτική περίθαλψη, με την πλήρη μηχανοργάνωση και εποπτεία του συστήματος παροχής φαρμακευτικών υπηρεσιών, η Κυβέρνηση θεσπίζει ένα γραφειοκρατικό μόρφωμα, χωρίς σαφείς αρμοδιότητες.

Ο κ. Στρατάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε άλλες διατάξεις του σχεδίου νόμου και να επισημάνει τα αρνητικά τους σημεία. Μεταξύ αυτών, τόνισε ότι η προσπάθεια να μεταφερθούν οι κληρικοί στο ταμείο του Δημοσίου, από τον Κλάδο Πρόνοιας Ορθοδόξου Εφημεριακού Κλάδου Ελλάδος, δεν συνοδεύεται από τη μεταφορά των αντίστοιχων εσόδων, τα οποία επιστρέφουν στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Από την άλλη πλευρά, η ενίσχυση της Εκκλησίας της Ελλάδος με άλλους εισπραττόμενους πόρους, δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι υπάρχουν και άλλα εκκλησιαστικά καθεστώτα στη χώρα μας, όπως η ημιαυτόνομη Εκκλησία της Κρήτης, στα οποία θα μπορούσε να επιμερίζεται ο πόρος αυτός για να μην αδικούνται.