Βιογραφικό

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
πρ.Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών
πρ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Νομού Ηρακλείου

 

Ημερομηνία γέννησης:
20 Ιουνίου 1946

Τόπος γέννησης:
Παναγιά Πεδιάδος Νομού Ηρακλείου

Οικογενειακή κατάσταση:
Είναι παντρεμένος με την Παναγιώτα Στιβαχτάρη και έχει δύο γιους

Σπουδές:
Τμήμα Γεωπονίας της Γεωπονοδασολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

Επαγγελματική δραστηριότητα:
Υπηρέτησε ως Γεωπόνος στην Αγροτική Τράπεζα στα καταστήματα Μοιρών, Α’ Ηρακλείου και Πειραιά με ιδιαίτερη επιτυχία.
Εργάστηκε σε όλη σχεδόν την ύπαιθρο του Ν. Ηρακλείου και συνέβαλε στην ανάπτυξη πολλών περιοχών. Ασχολήθηκε συστηματικά και με εντυπωσιακά αποτελέσματα στην επίλυση πολλών προβλημάτων του Αγροτικού Τομέα.

Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Γεωπόνων Ανατολικής Κρήτης (1978-1980) και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γεωπόνων (1991-1994).
Ήταν για πολλά χρόνια μέλος της αντιπροσωπείας του ΓΕΩ.ΤΕ.Ε.
Την περίοδο 1984-1985, οργάνωσε και διήθυνε τον Κοινό Φορέα Εξαγωγών Κρήτης και Νήσων Αιγαίου, με θεαματικά αποτελέσματα για τα εξαγόμενα αγροτικά προϊόντα .

Πολιτικές- Κοινωνικές δραστηριότητες:

Ως φοιτητής ήταν μέλος της Νεολαίας της ΕΣΔΗΝ και είχε αντιδικτατορική δράση. Στο ΠΑΣΟΚ εντάχθηκε από την ίδρυσή του και δραστηριοποιήθηκε σε όλα τα όργανα της κομματικής ιεραρχίας, πάντα ως εκλεγμένο μέλος.
Για πολλά χρόνια ήταν μέλος της Ν.Ε.-Ηρακλείου του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Γραμματέας τη δύσκολη περίοδο 1989-1990 με συνέπεια διώξεις και δυσμενείς μεταθέσεις την περίοδο 90-93.
Μέλος της Γραμματείας της ΚΟΕΣ στο 2ο Συνέδριο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., μέλος της Κ.Ε.-ΠΑ.ΣΟ.Κ. από το 1999 (5ο Συνέδριο) και έκτοτε Αναπληρωτής Γραμματέας του Τομέα Αγροτών.
Ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε υπεύθυνος της Επιτροπής Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και μέλος της Γραμματείας του Τομέα Αγροτών.

Νομαρχιακός Σύμβουλος από το 1992 μέχρι το 1998 (πρώτος στο νομό Ηρακλείου, με 15.000 σταυρούς στις εκλογές του 1994). Πρόεδρος της Επιτροπής του Πρωτογενούς Τομέα του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Την περίοδο 1993-1996 ήταν Υποδιοικητής του ΟΓΑ και συνέβαλε στην ουσιαστική αποκέντρωση των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού με την ίδρυση των Περιφερειακών Υποκαταστημάτων καθώς και στην αναμόρφωση του Νομικού Πλαισίου για το νέο ΟΓΑ και το νέο ασφαλιστικό σύστημα των Αγροτών.
Στις εκλογές του 1996, εκλέχθηκε για πρώτη φορά Βουλευτής, αλλά απώλεσε την έδρα μετά από ένσταση.
Επανεξελέγη βουλευτής Ηρακλείου το 2000, το 2004, το 2007 και το 2009.

Από τον Αύγουστο του 2002 μέχρι τον Μάρτιο του 2004, διετέλεσε Υφυπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, με καθοριστικές παρεμβάσεις για τα θέματα αρμοδιότητάς του (ελληνικός δορυφόρος, εκσυγχρονισμός ΕΛΤΑ, αστικοποίηση των συγκοινωνιών σε 15 Δήμους του Νομού Θεσσαλονίκης, πάρκα κυκλοφοριακής αγωγής, κλπ.) αλλά και σημαντικές επιτυχίες κατά τη διάρκεια της ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε., ως προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών Τηλεπικοινωνιών της Ε.Ε., με αποτέλεσμα την ίδρυση στη Χώρα μας του πολύ σημαντικού Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφάλειας Δικτύων και Πληροφοριών, με έδρα το Ηράκλειο της Κρήτης.

Διετέλεσε μέλος πολιτιστικών και αθλητικών Συλλόγων και Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων.

Ξένες γλώσσες:
Αγγλικά