Καταγγελίες και αιτήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Κνωσού

Αριθμός πρωτ: 3048
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/12/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Καταγγελίες και αιτήματα Πολιτιστικού Συλλόγου Κνωσού.

Για κοροϊδία και για απαξίωση του μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως είναι η Κνωσός, κάνει λόγο ο Πολιτιστικός Σύλλογος της ομώνυμης περιοχής, ο οποίος κατηγορεί τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου για επιδεικτική αδιαφορία στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κνωσού, συγκεκριμένα, αναφέρει ότι, αφενός οι αρμόδιοι δεν βλέπουν το οξύ πρόβλημα των κατοίκων της Κνωσού και αφετέρου ότι δεν αρκεί να τους επισκέπτονται κατά καιρούς κλιμάκια του Υπουργείου υποσχόμενα τη μελλοντική εξεύρεση λύσεων.
Ο Σύλλογος επιρρίπτει ευθύνες στις αρμόδιες υπηρεσίες και για τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν, είναι αφημένος στην τύχη του και καταρρέει μέρα με τη μέρα.
Επειδή ο Σύλλογος ζητά να αποδίδεται ποσοστό επί των εισπράξεων στο Δήμο Ηρακλείου, προκειμένου να γίνει ανάπλαση της περιοχής.
Επειδή υπογραμμίζουν την ανάγκη τροποποίησης του προεδρικού διατάγματος για τους οικισμούς ούτως ώστε να επιλυθεί το οικιστικό πρόβλημα των κατοίκων, ενώ προτείνουν και την ένταξη της περιοχής σε προγράμματα προκειμένου να γίνουν παραδοσιακοί οικισμοί.
Επειδή ζητούν την αλλαγή της απαράδεκτης όψης των καταστημάτων σε συνεργασία με το Δήμο Ηρακλείου και την ΚΓ΄ Εφορεία και τους ιδιοκτήτες, καθώς και την εξεύρεση λύσης για τη δημιουργία χώρων στάθμευσης.
Επειδή, όπως τονίζουν, η Κνωσός δεν μπορεί να χρηματοδοτεί πλέον έργα περιοχών καταγωγής διαφόρων Υπουργών και ευνοούμενων Βουλευτών, και ο αρχαιολογικός χώρος καθημερινά να καταρρέει,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να κάνει δεκτά τα αιτήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κνωσού και να παρέμβει άμεσα προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής και με ποιες ενέργειες προτίθεται να προστατεύσει τον τεράστιας αρχαιολογικής αξίας χώρο της Κνωσού.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης

ΑΠΑΝΤΗΣΗ