Άνιση ανταπόδοση των κονδυλίων από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων του Ηρακλείου


Αριθμός πρωτ: 11845
Ημερομηνία κατάθεσης: 15/6/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Άνιση ανταπόδοση των κονδυλίων από τα έσοδα των αρχαιολογικών χώρων του Ηρακλείου.

Στην 5534/13-12-05 Ερώτησή μου είχα θέσει το θέμα εφαρμογής της αρχής της ανταποδοτικότητας στο νομό Ηρακλείου, καθώς ένα σημαντικότατο μέρος των εσόδων του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων (ΤΑΠ) προέρχεται από τις εισπράξεις στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου και στην Κνωσό.
Η απάντηση που δόθηκε από τον Υφυπουργό Πολιτισμού στην παραπάνω Ερώτηση μου αναφέρει, εκτός των άλλων, ότι το ΤΑΠ συνεισφέρει στις δαπάνες των αρχαιολογικών μονάδων και επιπλέον χρηματοδοτεί με 250.000 ευρώ ετησίως τα έργα της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των Υπουργείου Πολιτισμού-ΤΑΠ-Δήμο Ηρακλείου για τα ενετικά τείχη κ.λ.π. που λήγει το 2015.
Ωστόσο, όπως έχω αναφέρει και στην 11481/06-06-06 Ερώτησή μου και σύμφωνα με την 18924/05-06-06 επιστολή του Δημάρχου Ηρακλείου προς τον Υφυπουργό ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., δεν έχει εκδοθεί καμία απόφαση χρηματοδότησης για τα έτη 2004-2005-2006, ώστε να προχωρήσουν τα έργα τόσο της αναστήλωσης των Ενετικών Τειχών όσο και της αναβάθμιση της Παλιάς Πόλης
Με δεδομένο επίσης ότι αυξάνεται όλο και περισσότερο η επισκεψιμότητα του κοινού στους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και ιδιαίτερα του Ηρακλείου και επομένως και οι εισπράξεις , ενώ παράλληλα δεν υπάρχει ισόρροπη αύξηση των κονδυλίων προς το Ηράκλειο για τη συντήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1. Τι ποσά έχουν εισπραχθεί από τους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης και τι έχουν αποδοθεί σε αυτούς αντίστοιχα για την κάλυψη των δαπανών τους και την υλοποίηση των έργων τους.
2. Εάν έχει αποδοθεί, όπως υποστηρίζεται στην 399/04-01-06 απάντηση σας, η ετήσια χρηματοδότηση των 250.000 ευρώ από το ΤΑΠ για τα έργα που πρέπει να ολοκληρωθούν στα πλαίσια της Προγραμματικής Σύμβασης Υπουργείου Πολιτισμού-ΤΑΠ-Δήμου Ηρακλείου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)