Έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων.

Αριθμός πρωτ: 377
Ημερομηνία κατάθεσης: 19/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2) ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων.

Έντονες είναι και εφέτος οι διαμαρτυρίες από καταναλωτές και φαρμακοποιούς για τη σοβαρή έλλειψη αντιγριπικών εμβολίων, η οποία αναμένεται να είναι μεγαλύτερη από πέρυσι. Ακριβώς ένα χρόνο πριν, με την Ερώτησή μου 3645/19-10-05, είχα επισημάνει την μεγάλη ανάγκη της έγκαιρης προμήθειας του απαραίτητου αριθμού εμβαλαγγίων και τα τεράστια προβλήματα που δημιουργούνται αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύει η ανεπάρκεια αντιγριπικών εμβολίων, ιδιαίτερα για τις ομάδες υψηλού κινδύνου του πληθυσμού.
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Απασχόλησης & Κοινωνικής Προστασίας , κατόπιν απόφασης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τα αντιγριπικά εμβόλια συνταγογραφούνται προκειμένου οι ασφαλισμένοι που δεν καλύπτονται από τις Μονάδες Υγείας που υπάγονται να τα προμηθεύονται από ιδιωτικά φαρμακεία.
Το μόνο αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι να γίνεται πιο γραφειοκρατική η δουλειά των φαρμακοποιών και οι ίδιοι να γίνονται αποδέκτες παραπόνων καθώς αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ηρακλείου, μόλις το 20% της απαιτούμενης ποσότητας των φαρμάκων έχει παραληφθεί έως τώρα και αναμένεται συνολικά η παραλαβή του 60% των φαρμάκων που είχαν παραληφθεί την περυσινή χρονιά, ενώ οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται.
Οι αρμόδιοι μιλούν για κακούς χειρισμούς τόσο του Υπουργείου Υγείας όσο και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων, στον οποίο μάλιστα είχε σταλεί κατάσταση με τα αναγκαία για την εφετινή χρονιά φάρμακα από τον μήνα Μάρτιο. Επειδή πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει το ενδεχόμενο το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας & Τεχνολογίας να εισάγει εμβόλια με τιμή όσο και στην Ευρώπη, δηλαδή πολύ ακριβότερα.
Επειδή είναι ορατός ο κίνδυνος να εξαντληθούν τα αποθέματα σε αντιγριπικά εμβόλια από τις φαρμακαποθήκες, και δεν αναμένεται να ανατροφοδοτηθούν επαρκώς,
Επειδή αυτή η δυσάρεστα επαναλαμβανόμενη κατάσταση οδηγεί σε βάρος της υγείας των ασθενών και ιδιαίτερα των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, που αγωνιούν κάθε φορά να εξασφαλίσουν το εμβόλιο τους,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ. κ. Υπουργοί:
1. Πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα έλλειψης των αντιγριπικών εμβολίων τόσο στο Νομό Ηρακλείου όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα
2.Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες για εισαγωγές αντιγριπικών εμβολίων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, των οποίων το κόστος είναι πολύ μεγαλύτερο και σαφώς δυσβάσταχτο για τον Έλληνα καταναλωτή.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης