Έλλειψη θαλάμων κρατουμένων στα νοσοκομεία

Αριθμός πρωτ: 4591
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
2) ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Έλλειψη θαλάμων κρατουμένων στα νοσοκομεία.

Την έλλειψη ειδικών θαλάμων κράτησης ή θαλάμων που να πληρούν τις προϋποθέσεις νοσηλείας κρατουμένων στα νοσοκομεία της χώρας, μεταξύ των οποίων και στα δυο νοσοκομεία του Ηρακλείου, επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης.
Ειδικότερα για το Ηράκλειο, το Βενιζέλειο Νοσοκομείο δεν έχει προχωρήσει στη διαμόρφωση κατάλληλων χώρων για την νοσηλεία κρατουμένων, παρά το γεγονός ότι έχει εκδοθεί από το 2001 σχετική απόφαση, ενώ και οι θάλαμοι για κρατούμενους του ΠΑΓΝΗ δεν πληρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις, με αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να νοσηλεύονται σε θαλάμους μαζί με άλλους ασθενείς ή ακόμα και σε ράντζα, με τον κίνδυνο να επαναληφθούν περιστατικά απόδρασης, βιαιοπραγίας ή και ομηρίας εναντίον προσωπικού αλλά και πολιτών.
Επειδή είναι αδύνατον να φρουρηθεί κρατούμενος ιδιαίτερα τις ώρες επισκεπτηρίου, οπότε οι κοινοί θάλαμοι κατακλύζονται από πλήθος κόσμου το οποίο δεν μπορεί να ελεγχθεί αποτελεσματικά.
Επειδή πρέπει να διασφαλιστούν τόσο οι ανθρώπινες συνθήκες νοσηλείας στους κρατουμένους, όσο και τα δικαιώματά τους, καθώς αποτελούν αντικείμενο παρατήρησης στους κοινούς θαλάμους.
Επειδή σημειώνεται κατασπατάληση του ανθρώπινου δυναμικού της υπηρεσίας, καθώς σε κοινό θάλαμο απαιτείται αύξηση του προσωπικού φρούρησης κατά 66%.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ

Οι κ.κ. Υπουργοί:

Αν προτίθενται να παρέμβουν, ώστε όλα τα νοσοκομεία να δημιουργήσουν ειδικούς θαλάμους κράτησης, όπως άλλωστε προέβλεπε η σχετική απόφαση του Υπουργού Υγείας το 2001 και όπως ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης, προκειμένου να αποφευχθούν ενδεχόμενα επικίνδυνα περιστατικά για τη σωματική ακεραιότητα νοσηλευομένων, νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, επισκεπτών αλλά και των φρουρών.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης