Όξυνση των προβλημάτων στη “Νεφρολογική Κλινική” του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 3793
Ημερομηνία κατάθεσης: 31/1/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Όξυνση των προβλημάτων στη “Νεφρολογική Κλινική” του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου.

Δραματικές είναι οι συνθήκες νοσηλείας των νεφροπαθών στο ΠΑΓΝΗ οι οποίοι λόγω έλλειψης χώρων και προσωπικού νοσηλεύονται σε ράντσα στους διαδρόμους ή σε άσχετες με την πάθησή τους κλινικές.
Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ραγδαία αύξηση του αριθμού των νεφροπαθών ασθενών όχι μόνο στην Κρήτη αλλά και στη νότια νησιώτικη Ελλάδα που το ΠΑΓΝΗ έχει κληθεί να εξυπηρετεί, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν και οι κατάλληλες υποδομές.
Ο Σύλλογος Νεφροπαθών Ηρακλείου ζητά καλύτερες συνθήκες για την εξυπηρέτηση και θεραπεία τους, ενώ κάνει αναφορά στην μετατροπή των διαδρόμων του νοσοκομείου σε χώρους νοσηλείας που σε συνδυασμό με την αυξανόμενη προσέλευση των ασθενών, δημιουργεί σε αυτούς καθημερινά μια απίστευτη ταλαιπωρία
Αναφορά γίνεται επίσης και από τη Διοίκηση του ΠΑΓΝΗ στην ανεπάρκεια χώρων αλλά ιδιαίτερα στην έλλειψη νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού, η άμεση πρόσληψη του οποίου θεωρείται πρωτίστης σημασίας.
Επειδή η δημιουργία Νεφρολογικής Κλινικής στο Ηράκλειο, που θα πληροί όλες τις προϋποθέσεις νοσηλείας, είναι πάγιο αίτημα των νεφροπαθών τα τελευταία χρόνια.
Επειδή οι περίπου 350 νεφροπαθείς του Ηρακλείου αλλά και αυτοί της νησιώτικης Ελλάδας δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από το ΠΑΓΝΗ ή το Βενιζέλειο αλλά ούτε και από την ιδιωτική κλινική «Μεσόγειος» ο ιδιοκτήτης μάλιστα της οποίας έχει ανακοινώσει το κλείσιμό της λόγω χρεών.
Επειδή η παροχή υψηλών υπηρεσιών υγείας είναι υποχρέωση και κύριο μέλημα της πολιτείας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1.Αν προτίθεται να πάρει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νεφροπαθών ασθενών στο ΠΑΓΝΗ , αρχής γενομένης της πρόσληψης του αναγκαίου νοσηλευτικού και βοηθητικού προσωπικού.
2.Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί για τη δημιουργία επαρκώς στελεχωμένης και εξοπλισμένης νεφρολογικής κλινικής στο ΠΑΓΝΗ, δεδομένου ότι φέρει το βάρος της φροντίδας των νεφροπαθών τόσο της περιφέρειας Κρήτης όσο και της νησιώτικης Ελλάδας με τα προβλήματα συνεχώς να οξύνονται και να χρήζουν άμεσης λύσης.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης