Αγανάκτηση για τις επιδοτήσεις, ερωτηματικά για το εθνικό απόθεμα

Αριθμός πρωτ: 3966
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ : Αγανάκτηση για τις επιδοτήσεις, ερωτηματικά για το εθνικό απόθεμα.

Χιλιάδες παραμένουν οι παραγωγοί σε όλη την Ελλάδα στους οποίους δεν έχουν καταβληθεί οι επιδοτήσεις τους, ενώ εξίσου σημαντικός είναι ο αριθμός όσων έχουν λάβει μέρος των χρημάτων αλλά εξακολουθούν να έχουν σημαντικές εκκρεμότητες.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω τεχνικών προβλημάτων στο ηλεκτρονικό σύστημα, δεν μπορεί να προχωρήσει στις διορθώσεις στοιχείων των παραγωγών, με αποτέλεσμα να «παγιδεύονται» οι επιδοτήσεις αλλά και οι ίδιοι οι παραγωγοί.
Η ανησυχία εντείνεται καθώς δεν προχωρά όχι μόνο η διαδικασία καταβολής των επιδοτήσεων αλλά και η νέα διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για το 2007.
Παράλληλα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηρακλείου εκφράζει τον προβληματισμό της όχι μόνο για την καθυστέρηση στην κατανομή του εθνικού αποθέματος αλλά και για τα κριτήρια που θα χρησιμοποιηθούν, καθώς υπάρχει έντονη φημολογία ότι δικαιούχοι που ανήκουν στην ίδια κατηγορία επιδοτήσεων δεν αντιμετωπίζονται πάντα και με τα ίδια κριτήρια.
Επειδή η υπομονή και ανοχή των παραγωγών έχει εξαντληθεί και απαιτούν να τους καταβληθεί το σύνολο των χρημάτων που αναλογούν στα δικαιώματά τους.
Επειδή ο χειρισμός της όλης κατάστασης από το Υπουργείο στο μόνο που θα οδηγήσει είναι η οικονομική εξαθλίωση των παραγωγών.
Επειδή η καθυστέρηση στην κατανομή του εθνικού αποθέματος είναι ιδιαίτερα ανησυχητική διότι συνεπάγεται και αδυναμία έναρξης της νέας διαδικασίας ενεργοποίησης των δικαιωμάτων για τις επιδοτήσεις του 2007, οπότε μοιραία θα οδηγηθούμε σε χειρότερες καταστάσεις από αυτές που αντιμετωπίζουν τώρα οι παραγωγοί,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1.Εάν προτίθεται να δώσει άμεσα εντολή να ξεπεραστούν τα όποια τεχνικά προβλήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ και να ολοκληρωθεί όσο το δυνατό συντομότερα η καταβολή το συνόλου των δικαιωμάτων των παραγωγών.
2.Εάν προτίθεται και πότε να προχωρήσει στην κατανομή του εθνικού αποθέματος με διαφανή κριτήρια ώστε να ξεκινήσει άμεσα και η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων για το έτος 2007.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης