Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη διαδικασία κατασκευής της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Κορακιά

Αριθμός πρωτ: 1310
Ημερομηνία κατάθεσης: 16/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στη διαδικασία κατασκευής της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στην Κορακιά.

Με την 11414/2-6-06 Ερώτησή μου ζητούσα απαντήσεις σχετικά με το χρονοδιάγραμμα κατασκευής της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής στη θέση Κορακιά του Δήμου Γαζίου Ν. Ηρακλείου και τη μετεγκατάσταση του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων.
Η απάντηση παρέπεμπε σε μελλοντική χορήγηση της άδειας παραγωγής από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, χωρίς να προσδιορίζει τον ακριβή χρόνο. Το ζήτημα εξακολουθεί να παραμένει σε εκκρεμότητα, και ο τοπικός Τύπος εκφράζει απορίες και ανησυχία.
Σε σχετικό δημοσίευμα («ΠΑΤΡΙΣ», 16-11-2006), γίνεται αναφορά σε ελάσσονος σημασίας ζητήματα στα οποία αποδίδεται η πολύμηνη καθυστέρηση.
Αφενός, η επιτροπή παρακολούθησης που προβλέπεται από την προγραμματική σύμβαση με τον Δήμο Γαζίου δεν έχει συνεδριάσει εδώ και μήνες, προκειμένου να χαρακτηρίσει την επίμαχη περιοχή και να μπορέσει να προχωρήσει η ΔΕΗ ΑΕ στην αγορά των 750 στρεμμάτων.
Αφετέρου, σημειώνεται ότι δεν έχει υπογραφεί και εγκριθεί επισήμως από το Υπουργείο Ανάπτυξης, εδώ και δύο χρόνια, η απευθείας ανάθεση του έργου. Υπάρχει ο κίνδυνος να ενδιαφερθούν ιδιώτες επενδυτές για το έργο, στην περιοχή, αφού έχουν ήδη κατασκευαστεί τα μεγάλα έργα υποδομής, καθυστερώντας ακόμη περισσότερο τη διαδικασία.
Επειδή οι παραπάνω απορίες εκφράζουν συνολικά την ανησυχία των κατοίκων και φορέων της περιοχής και όλου του νησιού για την κατασκευή του σταθμού και την επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1. Εάν προτίθεται να υπογράψει την απευθείας ανάθεση στη ΔΕΗ ΑΕ του έργου του σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κορακιά, που είναι άλλωστε και ο μόνος επενδυτής που έχει ενδιαφερθεί για το έργο.
2. Εάν προτίθεται να παρέμβει για να επισπεύσει τη διαδικασία κατασκευής του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής στην Κορακιά.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)