Αιτήματα Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 1131
Ημερομηνία κατάθεσης: 13/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αιτήματα Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου.

Έντονος προβληματισμός διακατέχει το Δ.Σ. του Συλλόγου Παραδοσιακών Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Ηρακλείου και τα μέλη μου για τη σημερινή αλλά και τη μελλοντική πορεία της τσικουδιάς.
Η Τσικουδιά ως γνωστόν, αποτελεί ένα παραδοσιακό προϊόν για την Κρήτη και μπορεί, αν ληφθούν πρόσθετα μέτρα, να συμβάλλουν στην πληρέστερη αξιοποίηση του προϊόντος αλλά και στη δημιουργία ενός συμπληρωματικού εισοδήματος για τους αγρότες των οποίων το εισόδημα μειώνετε με ταχύτατούς ρυθμούς.
Τα μέτρα πρέπει να αφορούν τη διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος, την ταυτοποίηση του, ώστε να μην επωφελούνται οι παράνομοι παραγωγοί τσικουδιάς, αλλά και τη διαφήμιση του σε συνδυασμό με την προβολή του παραδοσιακού τρόπου παραγωγής του προϊόντος.
Επειδή τελευταία δεν έχουν υπάρξει νέα μέτρα που να συμβάλλουν στη σωστή διακίνηση του αλλά και την προώθηση ενός αναβαθμισμένου ποιοτικά προϊόντος που θα συμβάλει στη μεγαλύτερη κατανάλωση τσικουδιάς.
Επειδή οι παραγωγοί είναι ανάστατοι βλέποντας ότι παρεμβαίνουν διαδικασίες που λειτουργούν σε βάρος τους, ενώ ταυτόχρονα οι ίδιοι, με προτάσεις, μπορούν να συμβάλουν θετικά στη λήψη μέτρων ευνοϊκών για τους ίδιους και το προϊόν,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Αν προτίθενται να πάρουν μέτρα που θα συμβάλουν στη διατήρηση της ποιότητας του προϊόντος, προσδιορίζοντας με ακρίβεια το είδος της πρώτης ύλης, την περιεκτικότητα σε υπολείμματα φαρμάκων αλλά και τις προδιαγραφές που πρέπει να έχει ώστε να διασφαλιστεί και η υγεία των καταναλωτών.
2. Αν προτίθενται, προκειμένου να ελέγχεται η νόμιμη παραγωγή του προϊόντος, να επιβάλουν χωρίς πρόσθετη επιβάρυνση την τυποποίησή του σε συνδυασμό με την ταυτοποίησή του, όπως επιβάλλουν οι σύγχρονες απαιτήσεις της αγοράς αλλά και απαιτεί μια ασφαλής διακίνηση ενός παραδοσιακού προϊόντος.
3. Αν προτίθενται να ενισχύσουν τη διαφήμιση του προϊόντος και να επιτρέψουν για το σκοπό αυτό, κατόπιν άδειας, τη λειτουργία προς επίδειξη παραδοσιακών αμβύκων μέχρι τα 87 kgr, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μανόλης Στρατάκης
Βαγγελιώ Σχοιναράκη-Ηλιάκη
Στέλιος Ματζαπετάκης
Μάνος Φραγκιαδουλάκης
Βασίλης Κεγκέρογλου


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)