Αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των πενθήμερων εκδρομών

Αριθμός πρωτ: 7354
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Αλλαγή στον τρόπο διεξαγωγής των πενθήμερων εκδρομών.

Την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής των πενθήμερων εκδρομών ζητούν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων με αφορμή έναν ακόμη τραγικό θάνατο μαθητή, σε ξενοδοχείο της Κέρκυρας αυτή τη φορά, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής εκδρομής του σχολείου του.
Οι φορείς της εκπαίδευσης υποστηρίζουν την ανάγκη αλλαγής του πλαισίου που διέπει της πολυήμερες εκδρομές, καθώς τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα τους έχει διαδεχτεί η αχαλίνωτη νυχτερινή διασκέδαση και η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ από τους ανήλικους μαθητές.
Επειδή την τεράστια ευθύνη για τα κάθε λογής ατυχήματα ή δυστυχήματα που είναι πιθανόν να συμβούν κατά τη διάρκειά τους καλούνται να αναλάβουν οι εκπαιδευτικοί.
Επειδή οι εκπαιδευτικές εκδρομές αποτελούν πλέον ένα εμπορικό προϊόν το οποίο διαχειρίζονται τα τουριστικά γραφεία, προς ίδιον οικονομικό όφελός τους, και όχι οι διευθύνσεις των σχολείων.
Επειδή έχει απωλεσθεί ο μορφωτικός χαρακτήρας τους και μόνο κατ’ επίφαση είναι εκπαιδευτικές.
Επειδή με την 9351/31-03-05 Ερώτησή μου είχα επισημάνει τον έντονο προβληματισμό που δημιουργούν οι μαθητικές εκδρομές κάθε άνοιξη σε δεκάδες χιλιάδες οικογένειες, αναφορικά τόσο με τα ζητήματα ασφάλειας των μαθητών όσο και με την επιπλέον οικονομική επιβάρυνση στην οποία καλούνται να αντεπεξέλθουν,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ. Υπουργός:

Αν προτίθεται να αλλάξει τον τρόπο διεξαγωγής των πολυήμερων εκδρομών με τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου , το οποίο αφενός θα ελαχιστοποιεί τις όποιες πιθανότητες πρόκλησης ατυχημάτων και αφετέρου θα επαναπροσδιορίζει τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα που αρμόζει να έχουν.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης