Αμφισβήτηση της ισοτιμίας των πτυχίων των ΤΕΙ


Αριθμός πρωτ: 11237
Ημερομηνία κατάθεσης: 30/5/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: Αμφισβήτηση της ισοτιμίας των πτυχίων των ΤΕΙ.

Για απόφαση-βόμβα του Υπουργείου η οποία αμφισβητεί την ισοτιμία των πτυχίων που δόθηκαν πριν από τις 11 Ιουνίου 2001, κάνουν λόγω τόσο η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών ΤΕΙ όσο και νομικοί σύμβουλοι ενώσεων αποφοίτων των ΤΕΙ.
Σύμφωνα με την απόφαση, οποιαδήποτε ισοτιμία που έχει δοθεί ή πρόκειται να δοθεί στο μέλλον σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 1865/1989 σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να συνεπάγεται τη χορήγηση πτυχίου ισοδύναμου με αυτά που διέπονται από τις διατάξεις του Ν. 2916/2001, της ανωτατοποίησης δηλαδή των ΤΕΙ.
Επίσης, σύμφωνα με τους αρμόδιους, με την απόφαση αυτή είναι δυνατή ακόμη και η μισθολογική αναθεώρηση, καθώς δίνει τη δυνατότητα στους εργοδότες , Δημόσιο ή ιδιώτες , να θεωρήσουν ότι οι εργαζόμενοι που παίρνουν επιδόματα πτυχίου με βάση το νόμο περί ανωτατοποίησης αλλά έχουν πάρει το πτυχίο τους πριν από τον Ιούνιο του 2001 δεν δικαιούνται το ποσό που λαμβάνουν σήμερα.
Επειδή υπάρχει ο κίνδυνος των ενστάσεων ακόμη και στη διαδικασία του ΑΣΕΠ, αν τελικά το Υπουργείο δεν αποδεχθεί ως ανώτατα όσα πτυχία ΤΕΙ δόθηκαν μέχρι και τις 11 Ιουνίου 2001, ενώ σε μειονεκτική θέση θα βρεθούν και όσοι από τους σπουδαστές αυτούς θελήσουν να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Επειδή είναι άδικο για τους σπουδαστές που παρακολούθησαν το ίδιο πρόγραμμα σπουδών, στα ίδια εξάμηνα, με τους ίδιους καθηγητές, αποφοίτησαν κανονικά με τους υπόλοιπους και για οποιοδήποτε λόγω έλαβαν το πτυχίο τους μετά τις 11 Ιουνίου 2001, να μην θεωρούνται απόφοιτοι Ανωτέρας Σχολής, ενώ εκείνοι που πήραν το πτυχίο τους στις 10 Ιουνίου να είναι απόφοιτοι Ανωτέρας Σχολής.
Επειδή η απόφαση αυτή δεν αποτελεί τίποτε άλλο παρά ένα βήμα υπόγειας αμφισβήτησης της ανωτατοποίησης των ΤΕΙ και επιπλέον μπορεί να προκαλέσει πολλές παρενέργειες καθώς και ανατροπή εργασιακών δεδομένων, αφού δίνει την ευχέρεια σε δημόσιες υπηρεσίες και ιδιώτες να τη χρησιμοποιήσουν εις βάρος των αποφοίτων των ΤΕΙ,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Η κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να αποσύρει την απόφαση με την οποία αμφισβητείται η ισοτιμία των πτυχίων των ΤΕΙ που δόθηκαν πριν από τις 11 Ιουνίου 2001 και βάση αυτής αμφισβητείται και η προσπάθεια ανωτατοποίησης των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)