Ανάγκη δημιουργίας νέων μονάδων απεξάρτησης

Αριθμός πρωτ: 13957
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη δημιουργίας νέων μονάδων απεξάρτησης.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για άλλη μία φορά οι αρμόδιοι φορείς για την αντιμετώπιση της μάστιγας των ναρκωτικών στη χώρα μας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΚΑΝΑ παρουσιάζονται αυξητικές τάσεις στους θανάτους πανελλαδικά, ενώ το Υπουργείο καμία ουσιαστική προσπάθεια δεν καταβάλλει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επειδή δεκαπέντε Δήμοι σε όλη την Ελλάδα, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ηρακλείου, δεν έχουν λάβει καμιά επίσημη απάντηση τους τελευταίους 26 μήνες από το Υπουργείο, στο αίτημά τους για ίδρυση νέων μονάδων απεξάρτησης μέσω υποκατάστατων μεθαδόνης και βουπρενορφίνης.
Επειδή ο Δήμος Ηρακλείου αλλά και οι άλλοι Δήμοι, πληρούν τις προϋποθέσεις για την ίδρυση καινούργιων μονάδων απεξάρτησης.
Επειδή υπάρχει μεγάλη ανάγκη, ιδιαίτερα στην περιφέρεια, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.
Επειδή σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και Πληροφόρησης για τα Ναρκωτικά (ΕΚΤΕΠΝ), τα οποία θα δημοσιευτούν στην ετήσια έκθεσή του τον προσεχή Νοέμβριο, δεν υπάρχει ενιαίο σύστημα ταυτοποίησης όσων εγγράφονται στη λίστα για να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία και ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επειδή ο χρόνος αναμονής στις λίστες για τη χορήγηση μεθαδόνης έχει εκτιναχθεί στα τέσσερα σχεδόν χρόνια (3 χρόνια και 11 μήνες), με αποτέλεσμα το 80% των αιτούντων τοξικομανών για θεραπεία, λόγω της μεγάλης αναμονής είτε αποβιώνει, είτε καταλήγει στη φυλακή, είτε παύει πλέον να ενδιαφέρεται, αφού ούτε η απόφαση του Υπουργού για συνταγογράφηση μεθαδόνης από τα νοσοκομεία δεν μείωσε τις λίστες, ούτε έδωσε λύση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1) Εάν προτίθεται να απαντήσει θετικά, και πότε, στις αιτήσεις που έχουν υποβάλει δεκαπέντε Δήμοι, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Ηρακλείου, όσον αφορά την ίδρυση νέων μονάδων απεξάρτησης.
2) Εάν προτίθεται να προβεί στη δημιουργία ενιαίου συστήματος ταυτοποίησης των εξαρτημένων ατόμων που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα απεξάρτησης, προκειμένου να υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία και να είναι δυνατή η ορθολογική αντιμετώπιση του προβλήματος πανελλαδικά.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)