Ανάγκη κάλυψης φαρμακευτικής αγωγής καρκινοπαθών από τα Ταμεία

Αριθμός πρωτ: 3792
Ημερομηνία κατάθεσης: 31/1/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ : Ανάγκη κάλυψης φαρμακευτικής αγωγής καρκινοπαθών από τα Ταμεία.

Αγανάκτηση για μία φορά ακόμα προκαλεί το απαράδεκτο γεγονός ότι οι καρκινοπαθείς που παρακολουθούνται τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου δεν υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες αφού τα ταμεία δεν τις πληρώνουν.
Για μία ακόμα φορά ασθενείς που χρήζουν άμεσα θεραπευτικής αγωγής, όπως είναι όσοι συνάνθρωποι μας πάσχουν από νεοπλασματικές ασθένειες, έρχονται αντιμέτωποι με την αναλγησία του «ελληνικού κράτους πρόνοιας», αφού δεν τους καλύπτει το αβάσταχτο, για το μέσο πολίτη, κόστος των συγκεκριμένων θεραπειών. Αιτία είναι ένας νόμος που προβλέπει τα Ταμεία να καλύπτουν μόνο τις δαπάνες φαρμάκων εγκεκριμένων από τον ΕΟΦ, μη λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι για πολλά είδη καρκίνου, όπως διευκρινίζουν ιατροί ογκολόγοι, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φάρμακα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι οι θεραπείες που ακολουθούνται στα νοσοκομεία είναι πειραματικές.
Επειδή η αυστηρή εφαρμογή νομικών διατάξεων δεν μπορεί να στερεί από τους ασθενείς το δικαίωμα για ζωή.
Επειδή είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους πολίτες την έχουν ανάγκη.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν πρόκειται να τροποποιηθούν και να συμπληρωθούν οι λίστες του ΕΟΦ ούτως ώστε να συμπεριλάβουν όλο το φάσμα των θεραπειών που ακολουθούνται στα νοσοκομεία της χώρας για την αντιμετώπιση των νεοπλασματικών ασθενειών .

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης