Ανάγκη χρηματοδότησης για τη δημιουργία Κέντρου Μητέρας και Παιδιού στο Πανάνειο Νοσοκομείο Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 3035
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/1/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤOYΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
2) ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανάγκη χρηματοδότησης για τη δημιουργία Κέντρου Μητέρας και Παιδιού στο Πανάνειο Νοσοκομείο Ηρακλείου.

Το Κέντρο Μητέρας και Παιδιού έχει αποφασιστεί εδώ και τέσσερα χρόνια από την Επιστημονική Επιτροπή του Βενιζέλειου να δημιουργηθεί στο Πανάνειο, πρώην δημοτικό νοσοκομείο Ηρακλείου.
Σύμφωνα με την μελέτη του ΟΑΝΑΚ, εκτός από τη δημιουργία του Κέντρου Μητέρας και Παιδιού και Διαγνωστικού Κέντρου Γενετικής, στο ιστορικό κτίριο σχεδιάζεται να λειτουργήσει και ένας σύγχρονος συνεδριακός χώρος στον οποίο θα καλύπτονται δραστηριότητες όπως επιμόρφωση προσωπικού, εκπαίδευση από απόσταση, τηλεϊατρική, πρόσβαση σε διεθνή ιατρικά κέντρα, ηλεκτρονική βιβλιοθήκη ιατρικών θεμάτων κ.λπ.
Ωστόσο, η πρώτη φάση της μελέτης που προβλέπει τη στερέωση του κτιρίου παραμένει ανολοκλήρωτη καθώς διακόπηκαν σε κρίσιμη φάση οι εργασίες στήριξης των θεμελίων λόγω έλλειψης χρημάτων και εγκατάλειψης του έργου από τον εργολάβο και αυτή τη στιγμή υπάρχει κίνδυνος ακόμη και κατάρρευσης του.
Το ποσό που απαιτείται για να ολοκληρωθούν τα αρχιτεκτονικά του κτιρίου ανέρχεται στο ποσό των 1,613 εκατ. ευρώ, ενώ από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δεν έχουν εκταμιευτεί εξασφαλισμένες πιστώσεις που ανέρχονται στο ποσό των 1,1 εκατ. ευρώ.
Επειδή η άμεση συντήρηση του κτιρίου του Πανάνειου, που λειτούργησε ως το πρώτο θεραπευτήριο στο Ηράκλειο, κρίνεται αναγκαία και είναι ιδιαίτερα σημαντική η συνέχιση των απαραίτητων εργασιών προκειμένου να προχωρήσουν οι μελέτες της β΄ φάσης που αφορούν στην μετατροπή του πρώην νοσοκομείου σε Κέντρο Φροντίδας Μητέρας και Παιδιού,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να δώσουν εντολή για την άμεση διάθεση χρημάτων από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού με βάση τις προηγούμενες εγκρίσεις, προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες ολοκλήρωσης αυτού του τόσο σημαντικού Κέντρου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης