Αναστολή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου με πίστωση

Αριθμός πρωτ: 2225
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/12/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Αναστολή χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους του Δημοσίου με πίστωση.

Ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Ηρακλείου, συμμετέχοντας στην προειδοποιητική απεργία του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, αποφάσισε την αναστολή χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Δημοσίου.
Ταυτόχρονα εκφράζουν τις έντονες διαμαρτυρίες τους για την καθυστέρηση της αναμόρφωσης του Π.Δ. 67/2000, σχετικά με τον καθορισμό ενιαίου τρόπου συνταγογράφησης για όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Επειδή, όπως αναφέρεται στην απόφαση του Φαρμακευτικού Συλλόγου, η καθυστέρηση στις πληρωμές των λογαριασμών των συνταγών του ΟΠΑΔ, ξεπερνούν τους 5 και πλέον μήνες με αποτέλεσμα οι φαρμακοποιοί να αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Επειδή, όπως έχει καταγγελθεί στη Βουλή, το Υπουργείο ακολουθεί πολιτική αύξησης του κόστους της φαρμακευτικής περίθαλψης σε βάρος των Ταμείων και των ασφαλισμένων.
Επειδή η αναστολή της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση στους ασφαλισμένους του Δημοσίου, όχι μόνο θα τους επιβαρύνει οικονομικά αλλά και θα τους υποβάλλει σε πρόσθετες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ταλαιπωρία για την είσπραξη των χρημάτων τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1.Εάν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΟΠΑΔ να εξοφλήσει τα χρέη του προς τους φαρμακοποιούς, αλλά και να πραγματοποιεί χωρίς καθυστέρηση τον έλεγχο των συνταγών και την πληρωμή των λογαριασμών στους φαρμακοποιούς.
2.Εάν προτίθεται να προχωρήσει και πότε στην αναμόρφωση του Π.Δ. 67/2000 για τον καθορισμό ενιαίου τρόπου συνταγογράφησης σε όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης