Ανεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη και ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων του δικτύου μεταφοράς

πηγή: http://www.energia.grΑριθμός πρωτ: 2696
Ημερομηνία κατάθεσης: 22/12/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανεπάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη και ανάγκη επίλυσης των προβλημάτων του δικτύου μεταφοράς.

Οι αυξημένες ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας στο Νομό Ηρακλείου και την Κρήτη γενικότερα, εξαιτίας των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης κατά τα προηγούμενα χρόνια που είχαν σαν αποτέλεσμα την αύξηση των ενεργειακών αναγκών, αφήνει αδιάφορη την Κυβέρνηση αλλά και τη διοίκηση της ΔΕΗ.
Παρά τις συνεχείς οχλήσεις των αρμόδιων φορέων, τις Ερωτήσεις μου στη Βουλή και τις διαμαρτυρίες των επιχειρηματιών αλλά και των κατοίκων του νομού από τις συνεχείς διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, τίποτα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής.
Οι συχνές, και σε πολλές περιπτώσεις πολύωρες, διακοπές ρεύματος δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στους πολίτες, ενώ η οικονομική ζημιά που υφίστανται οι τοπικές επιχειρήσεις είναι τεράστια, αφού δεν είναι μόνο οι ζημιές στα ευαίσθητα προϊόντα αλλά και από την επιβάρυνση ή την καταστροφή των συσκευών και των μηχανημάτων που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια.
Επειδή το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Νομός Ηρακλείου και η Κρήτη γενικότερα, δεν είναι μόνο η επάρκεια της ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά κυρίως η λήψη μέτρων και ο απαραίτητος σχεδιασμός για την εξασφάλιση της σταθερής τροφοδοσίας του δικτύου μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας.
Επειδή όπως έχει επανειλημμένα αποδειχθεί το δίκτυο μεταφοράς λειτουργεί σε οριακά επίπεδα και έχει ασταθή ισορροπία, αφού δεν είναι κατανοητό πως με καιρικά φαινόμενα που δεν είναι ακραία σε καμιά περίπτωση, όπως η αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, να επιφέρει βραχυκυκλώματα και να θέτει εκτός λειτουργίας νευραλγικά τμήματα του δικτύου μεταφοράς.
Επειδή η αντιμετώπιση της ενεργειακής επάρκειας της Κρήτη είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, αφού πέρα από τις τοπικές του διαστάσεις δημιουργεί σοβαρά προβλήματα ανάπτυξης των επιχειρήσεων που συμβάλλουν σημαντικά στην εθνική οικονομία αλλά υπονομεύουν και ένα μεγάλο κεφάλαιο όπως είναι ο τουρισμός.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται άμεσα να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για να υπάρξει επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας της Κρήτης, καθώς επίσης και την επίλυση του προβλήματος του δικτύου μεταφοράς της ενέργειας με τη δημιουργία γραμμής παράκαμψης, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια καταστροφής τμήματος του ηλεκτρικού δικτύου, για τη μεταφορά ηλεκτρικού ρεύματος.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης