Ανεπαρκής η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας(ΜΕΘ) του ΠΑΓΝΗ

Αριθμός πρωτ: 1461
Ημερομηνία κατάθεσης: 21/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανεπαρκής η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας(ΜΕΘ) του ΠΑΓΝΗ.

Σε πληρότητα της τάξεως του 100% βρίσκεται η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ, η οποία καλύπτει περιστατικά όχι μόνο από την Κρήτη αλλά από τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Είναι αυτονόητο ότι, τα 11 κρεβάτια που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ΜΕΘ και καθώς ο μέσος χρόνος παραμονής ενός ασθενούς είναι 7-8 ημέρες, δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες μιας τόσο ευρείας περιοχής.
Επίσης οι ελλείψεις γιατρών αλλά και νοσηλευτών δημιουργούν επιπρόσθετα προβλήματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το διευθυντή της ΜΕΘ, στην Μονάδα υπηρετούν 31 νοσηλευτές ενώ απαιτείται τουλάχιστον το διπλάσιο προσωπικό και επιπλέον η διαδικασία πρόσληψης 2 γιατρών έχει παγώσει εδώ και 1,5 χρόνο και ενώ οι θέσεις έχουν προκηρυχθεί και καλυφθεί θεωρητικά.
Επιπροσθέτως, έρευνα που διενεργήθηκε από την Ελληνική Εταιρία Εντατικής Θεραπείας έδειξε ότι, στη χώρα μας το ποσοστό των κρεβατιών στις ΜΕΘ είναι μόλις το 1,9% των κλινών του αντίστοιχου νοσηλευτικού ιδρύματος όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά το ποσοστό αυτό να κυμαίνεται από 8%-12%.
Ακόμη, οι ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, σε απαιτούμενους χώρους αλλά και οι ελλείψεις και η χρήση πεπαλαιωμένου τεχνικού εξοπλισμού, είναι λόγοι που δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στην σωστή λειτουργία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1.Αν προτίθεται και πότε να ενισχύσει με το αναγκαίο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και με τον απαραίτητο αριθμό κλινών την Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΑΓΝΗ.
2.Τι προτίθεται να πράξει ώστε να καλυφθούν οι σοβαρές ελλείψεις που διαπιστώθηκαν σε προσωπικό αλλά και τεχνικό εξοπλισμό στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλων των νοσηλευτικών ιδρυμάτων της χώρας μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)