Ανησυχία Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου ως έργου Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα

Αριθμός πρωτ: 13956
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανησυχία Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου για την κατασκευή του νέου Δικαστικού Μεγάρου ως έργου Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα.

Μετά τη χθεσινή απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής για ένταξη του έργου κατασκευής του νέου Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου στο πρόγραμμα έργων Σ.Δ.Ι.Τ., ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηρακλείου εξακολουθεί να είναι προβληματισμένος για την πορεία του έργου.

Η διαδικασία των Σ.Δ.Ι.Τ. είναι πρωτόγνωρη για ένα έργο δημόσιο, οι προσπάθειες για το οποίο έχουν ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για το νέο Δικαστικό Μέγαρο του Ηρακλείου, το οποίο θεωρείται εξαιρετικά σημαντικό από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη λειτουργία του θεσμού της δικαιοσύνης.
Επειδή εκφράζεται ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο αλλαγής της μελέτης που έχει εκπονηθεί, από τον ιδιώτη που θα αναλάβει το έργο, προς όφελός του.
Επειδή στην απάντηση του Υπουργείου στην κοινή Ερώτηση 11549/7-6-06, δίνεται η διαβεβαίωση ότι οι μελέτες για την έναρξη των εργασιών κατασκευής θα επισπευσθούν.
Επειδή προβάλλεται από το Υπουργείο ο ισχυρισμός ότι το Μέγαρο θα δοθεί σε χρήση πολύ συντομότερα, σε σχέση με τη διαδικασία χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1) Με ποιο χρονοδιάγραμμα θα ολοκληρωθεί το έργο και πότε προβλέπεται η έναρξη των εργασιών.
2) Με ποιον τρόπο και ποιες διαδικασίες προτίθεται να διασφαλίσει το δημόσιο συμφέρον στη σύμπραξη αυτή.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης