Ανησυχία για περιβαλλοντική καταστροφή στη Μεσόγειο

Αριθμός πρωτ: 13387
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/8/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΜΠΟΡΙΚΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
2) ΠΕΧΩΔΕ

ΘΕΜΑ: Ανησυχία για περιβαλλοντική καταστροφή στη Μεσόγειο.

Στη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή της Μεσογείου τείνει να εξελιχθεί η ζημιά που θα προκαλέσει το πετρέλαιο που διέρρευσε στη θάλασσα, ποσότητας πλέον των 10.000 τόνων, μετά τον πρόσφατο βομβαρδισμό του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή Τζιγιέ (30 χλμ. νότια της Βηρυτού).
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, πρόκειται για τη χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή της Μεσογείου και η πετρελαιοκηλίδα που έχει δημιουργηθεί απειλεί την Ανατολική Μεσόγειο και πιθανώς και τη χώρα μας, με πρώτα τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη.
Επειδή η εξάπλωση της πετρελαιοκηλίδας είναι σε άμεση συνάρτηση με τις κλιματολογικές συνθήκες και τους ανέμους που υπάρχουν, οι οποίοι όμως δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν και αποτελεί αστάθμητο παράγοντα.
Επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτίθεται να συνδράμει τις προσπάθειες για καταπολέμηση της ρύπανσης και αποτροπή της καταστροφής.
Επειδή σύμφωνα με την γνώμη των επιστημόνων, έχει ιδιαίτερα μεγάλη σημασία ο τρόπος με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί σε αυτό το στάδιο η διαρροή του πετρελαίου, όπως για παράδειγμα με τη χρήση πλωτών φραγμάτων σε συνδυασμό με τη χρήση ειδικών απορροφητικών φίλτρων που δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον, προκειμένου να μην αντιμετωπίσει η χώρα μας και ιδιαίτερα η νοτιοανατολική νησιωτική περιοχή τον κίνδυνο της μόλυνσης αλλά και την καταστροφή της θαλάσσιας πανίδας και του οικοσυστήματος της,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Σε ποιο σχεδιασμό προτίθενται να προχωρήσουν, προκειμένου να παρθούν έγκαιρα μέτρα αντιμετώπισης της μεγαλύτερης περιβαλλοντικής καταστροφής της Μεσογείου, η οποία σύμφωνα με τους επιστήμονες μπορεί να αποτελέσει απειλή και για τη χώρα μας και ιδιαίτερα τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη, αξιοποιώντας ταυτόχρονα τις δεσμεύσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης