Ανησυχίες και προβληματισμός για το μέλλον του Οργανισμού Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης(ΟΑΝΑΚ)

Αριθμός πρωτ: 4767
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2)ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανησυχίες και προβληματισμός για το μέλλον του Οργανισμού Ανάπτυξης Ανατολικής Κρήτης(ΟΑΝΑΚ).

Στη δημοσιότητα έρχονται για άλλη μια φορά οι μεθοδεύσεις της Κυβέρνησης, με την προσπάθεια απεμπόλησης των αιρετών διοικήσεων φορέων και οργανισμών που δεν ελέγχονται ή δεν κατευθύνονται από τους κομματικούς μηχανισμούς της Ν.Δ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «ΠΑΤΡΙΣ» (20-02-07), στελέχη του κυβερνώντος κόμματος προσπαθούν να βρουν τρόπο ώστε ο ΟΑΝΑΚ να φύγει από τον έλεγχο της αυτοδιοίκησης και να περάσει στον έλεγχο της κεντρικής διοίκησης. Μάλιστα, αναφέρεται ότι ήδη επεξεργάζεστε σχέδιο ώστε να επανέλθει ο Οργανισμός κάτω από την ομπρέλα των υπουργείων.
Οι τοπικοί φορείς προβληματίζονται με την προοπτική μιας τέτοιας εξέλιξης, καθώς διακυβεύεται το μέλλον ενός Οργανισμού που έχει συμβάλει ουσιαστικά με το έργο του στην ανάπτυξη της Κρήτης.
Ως γνωστόν, ο ΟΑΝΑΚ συστήθηκε και λειτουργεί για το δημόσιο συμφέρον ως ανώνυμη μη κερδοσκοπική εταιρία, με σκοπό την εκπόνηση προγραμμάτων ανάπτυξης της περιοχής αρμοδιότητάς του, τη μελέτη, χρηματοδότηση, εκτέλεση, λειτουργία και αξιοποίηση κοινωφελών έργων, αλλά και την ανάληψη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κοινωφελούς χαρακτήρα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν αληθεύουν οι πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις της Κυβέρνησης για την κατάργηση ουσιαστικά της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας του ΟΑΝΑΚ, γεγονός που θα οδηγήσει και στην καταπάτηση ενός θεσμού που δημιουργήθηκε για να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον και όχι να εξυπηρετήσει κομματικές λογικές.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης