Ανυπαρξία προστασίας περιουσιών στην ύπαιθρο του Ν. Ηρακλείου

Αριθμός πρωτ: 1805
Ημερομηνία κατάθεσης: 29/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ & ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
2) ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Ανυπαρξία προστασίας περιουσιών στην ύπαιθρο του Ν. Ηρακλείου.

Οι κάτοικοι πολλών περιοχών στην ύπαιθρο του Νομού Ηρακλείου διαμαρτύρονται έντονα για την ανυπαρξία προστασίας των περιουσιών τους. Ορισμένοι κάτοικοι ιδιοκτήτες ζώων θεωρούν ότι έχουν δικαίωμα να διαφεντεύουν τις περιουσίες των άλλων ανεξάρτητα από την καλλιέργεια που υπάρχει σε αυτές και τις ζημιές που μπορεί να προκαλέσουν.
Η έλλειψη του αναγκαίου ζωτικού χώρου σε ορισμένες κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις για τις ανάγκες των ποιμνίων τους οδηγεί στην εκμετάλλευση της ανυπαρξίας παρέμβασης για την τήρηση της τάξης και του νόμου στην ύπαιθρο σχετικά με την προστασία της περιουσίας.
Η αξιοποίηση της αυτοφυούς βλάστησης από τους κτηνοτρόφους θα ήταν για πολλούς μια ανακούφιση εάν αυτή συλλεγόταν με την έγκρισή τους, εξ’ αιτίας απαλλαγής από καλλιεργητικές εργασίες, ενώ η καταπάτηση και η ασύδοτη συμπεριφορά ορισμένων δημιουργεί τεράστια προβλήματα που κάνουν τους κατόχους περιουσιών που καταστρέφονται να αγανακτούν.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα υπάρχουν σε όλους τους Δήμους της ενδοχώρας αλλά σε ορισμένους Δήμους όπως της Παλλιανής που υπάρχουν συστηματικές καλλιέργειες και οι ζημιές στην παραγωγή και αλλού είναι τεράστιες από την καταπάτησή τους.
Η δικαιολογία της ανυπαρξίας αγροφυλακής δεν ευσταθεί γιατί η τήρηση της τάξης και της μη καταπάτησης γεωργικών ζωνών και περιουσιών είναι υπόθεση εφαρμογής του νόμου και μόνο, πράγμα που αποτελεί αρμοδιότητα των οργάνων της τάξης, που δημιουργήθηκαν γι’ αυτό το σκοπό, στο βαθμό που θα απαλλαγούν από το κλήμα ανοχής που κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα.
Οι κάτοικοι ανήμποροι να αντιδράσουν, γιατί φοβούνται αντίποινα, παρακολουθούν την ανυπαρξία του κράτους και δικαιολογημένα αγανακτούν και διαμαρτύρονται,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Αν προτίθενται να δώσουν εντολές στα αρμόδια όργανα αλλά και να επιβλέψουν την τήρηση του νόμου ώστε να μην παρατηρείται αυτή η ανεξέλεγκτη κατάσταση που δείχνει την ανυπαρξία του κράτους στην ελληνική ύπαιθρο και δημιουργεί εκτός από ανασφάλεια τεράστια ζημιά στην εθνική οικονομία.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης