Αξιοποίηση δικτύου TETRA του ΟΤΕ


Αριθμός πρωτ: 11563
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/6/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2. ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ

ΘΕΜΑ: Αξιοποίηση δικτύου TETRA του ΟΤΕ.

Με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 δημιουργήθηκε το δίκτυο TETRA του ΟΤΕ, το οποίο αξιοποιήθηκε επιτυχώς για την αμφίδρομη επικοινωνία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το σύστημα, αν και κόστισε 20-25 εκατομμύρια ευρώ και επιπλέον θεωρείται από τα πλέον ασφαλή με πολλές δυνατότητες για αμφίδρομη επικοινωνία, εντούτοις παραμένει αναξιοποίητο σε μεγάλο ποσοστό και οι πολίτες δεν έχουν στη διάθεσή τους σύγχρονες και φτηνές υπηρεσίες, τις οποίες μπορεί να προσφέρει.
Επειδή είναι ανάγκη να αξιοποιηθεί πλήρως το σύστημα, το οποίο σύμφωνα με τις δυνατότητές του μπορεί να προσφέρει χρήσιμες υπηρεσίες σε πολλές εφαρμογές, όπως στη διαχείριση στόλων διάφορων αυτοκινήτων και αλλού. Επειδή, πέρα από αντιοικονομικό, είναι και απαράδεκτο να μην αξιοποιούνται επιτυχείς και χρήσιμες εφαρμογές της σύγχρονης τεχνολογίας, οι οποίες είναι διαθέσιμες και έχουν δαπανηθεί τα αναγκαία ποσά για την εγκατάστασή τους. Επειδή είναι δεδομένο ότι από τη χρήση αυτών των τεχνολογιών θα ωφεληθούν επιχειρήσεις και πολίτες και αυτός πρέπει να είναι ο στόχος και του ΟΤΕ, ανεξάρτητα αν θίγονται άλλα συμφέροντα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Εάν προτίθενται να παρέμβουν στον ΟΤΕ για την πλήρη αξιοποίηση του συστήματος TETRA, το οποίο έχει εγκατασταθεί αλλά δεν χρησιμοποιείται για αδιευκρίνιστους λόγους, παρά μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις, όπως στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
2. Εάν το Κράτος, ως βασικός μέτοχος του ΟΤΕ, πέρα από τη συμβολή του στη δημιουργία των δικτύων του, διεκδικήσει την πλήρη αξιοποίηση όλων των εγκατεστημένων δικτύων και κυρίως των ευρυζωνικών.

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
Χάρης Τσιόκας