Απαξίωση και ρουσφετολογική αξιοποίηση του ΕΛΓΑ

Αριθμός πρωτ: 2383
Ημερομηνία κατάθεσης: 14/12/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Απαξίωση και ρουσφετολογική αξιοποίηση του ΕΛΓΑ.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΛΓΑ καταγγέλλει την Διοίκηση του ΕΛΓΑ και την Κυβέρνηση για την απαξίωση του οργανισμού και την πέρα και έξω από κανόνες ρουσφετολογική αξιοποίησή του, επιβαρύνοντάς τον με τεράστια χρέη.
Το χρέος του ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ από τις κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις των αγροτών, ενώ στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Νομό Ηρακλείου δεν έχουν αποζημιωθεί ζημιές που καλύπτονται από τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ, όπως οι ζημιές στα ελαιόδεντρα από τον παγετό του 2004 τις οποίες ο ίδιος ο ΕΛΓΑ κατέγραψε.
Στις καταγγελίες αναφέρεται ακόμη ότι μόνο για το 2005 ο ΕΛΓΑ κατέβαλλε αποζημιώσεις 170 εκατομμυρίων ευρώ και από αυτές τα 80 εκατομμύρια για κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις και άλλα 90 εκ. ευρώ για πληρωμές ΠΣΕΑ.
Η Κυβέρνηση έχει ανεβάσει τα τοκοχρεολύσια του ΕΛΓΑ στα 2,3 εκ. ευρώ χωρίς να έχει ταυτόχρονα διασφαλίσει κανένα πόρο προκειμένου να μπορεί να επιβιώσει.
Επειδή όλα αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν την ρουσφετολογική πολιτική του ΕΛΓΑ για μη καλυπτόμενους κινδύνους, ενώ σε ορισμένες περιοχές όπως ο Νομός Ηρακλείου εξαιρούνται ακόμη και οι καλυπτόμενοι κίνδυνοι με διάφορες προφάσεις,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1) Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, προκειμένου να σταματήσει η απαξίωση του ΕΛΓΑ και να εξευρεθούν πόροι για να μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα την λειτουργία χωρίς τον κίνδυνο της κατάρρευσης.
2) Αν προτίθεται στα πλαίσια της ισονομίας και των ίσων δικαιωμάτων όλων των αγροτών να καλύψουν τις καταστροφικές ζημίες που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες της ελιάς, αλλά και άλλες καλλιέργειες από καλυπτόμενους κινδύνους οι οποίες δεν έχουν αποζημιωθεί μέχρι σήμερα αν και καταγράφηκαν από τον ΕΛΓΑ.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης