Αποζημίωση καλλιεργητών τομάτας των οποίων οι καλλιέργειες προσβλήθηκαν από ιώσεις

Αριθμός πρωτ: 2980
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/1/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποζημίωση καλλιεργητών τομάτας των οποίων οι καλλιέργειες προσβλήθηκαν από ιώσεις.

Είναι γεγονός ότι οι ιώσεις αποτελούν μια μεγάλη πληγή για αρκετές καλλιέργειες και προκαλούν τεράστιες καταστροφές που πλήττουν οικονομικά τους αγρότες.
Επειδή όμως ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αφήνει περιθώρια για παρόμοιες καλύψεις, οι αποζημιώσεις για παρόμοιες περιπτώσεις καλύπτονται επιλεκτικά με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ με απόφασή του από τον περασμένο Σεπτέμβριο, αποφάσισε να καλύψει τις ζημιές από ιώσεις σε καλλιέργειες καπνού σε περίπου 4.500 παραγωγούς.
Την ίδια στιγμή και παρά την παρέμβασή μου με την Ερώτηση 546/26-10-2006, που αφορούσε τις ζημιές σε καλλιέργειες τομάτας από ιώσεις δεν υπήρξε καμιά κάλυψη και όπως αναφέρεται στην απάντηση, οι ζημιές από ιώσεις «δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ και δεν αποζημιώνονται σύμφωνα με τον κανονισμό Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής…», η ίδια απάντηση όμως αφήνει ένα παράθυρο σε αντίθεση με την απάντηση στην Ερώτησή μου 2269/19-7-2004 και αναφέρει ότι, «υπάρχει η δυνατότητα ένταξης των ζημιών αυτών σε πρόγραμμα ενίσχυσης για αποζημίωση των απωλειών με παράλληλη όμως πρόληψη και των μελλοντικών απωλειών…»
Επειδή οι επιλεκτικές αυτές αποφάσεις που παίρνονται με δύο μέτρα και δύο σταθμά αδικούν μεγάλες κατηγορίες αγροτών, όπως τους τοματοπαραγωγούς.
Επειδή οι παραγωγοί τομάτας της Κρήτης και ιδίως της περιοχής Τυμπακίου, είναι ανάστατοι και αγανακτισμένοι απ’ αυτή τη μεροληπτική σε βάρος τους μεταχείριση.
Επειδή είναι ανάγκη το σύστημα ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής να λειτουργεί με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλη την Επικράτεια και όλες τις καλλιέργειες

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να δώσει εντολή στον ΕΛΓΑ να λειτουργήσει με βάση την αρχή της ισότητας αλλά και με δίκαιο τρόπο για όλους τους αγρότες της χώρας προκειμένου να αποζημιωθούν και οι πληγέντες καλλιεργητές τομάτας της Κρήτης.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)