Αποκλεισμός της Κρήτης από την προώθηση της καλλιέργειας αρωματικών φυτών


Αριθμός πρωτ: 11084

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αποκλεισμός της Κρήτης από την προώθηση της καλλιέργειας αρωματικών φυτών.

Σύμφωνα με την από 23/05/06 ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων , πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με θέμα την ανάπτυξη του τομέα των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στη Ελλάδα.
Στη σύσκεψη, εκτός των αρμόδιων φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων, συμμετείχαν και επιχειρήσεις που προμηθεύονται, μετακινούν και εξάγουν αρωματικά φυτά, χωρίς ωστόσο φορείς και καλλιεργητές από την Κρήτη να έχουν ενημερωθεί σχετικά.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, καλλιεργητές που δραστηριοποιούνται επιτυχώς στην καλλιέργεια αρωματικών φυτών δηλώνουν απληροφόρητοι για τις κινήσεις της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους για τη συμμετοχή τους στην προσπάθεια ανάπτυξης της καλλιέργειας αρωματικών φυτών και την ανάδειξή της σε δυναμική εναλλακτική καλλιέργεια.
Ως γνωστόν, η Κρήτη φημίζεται για τα αρωματικά φυτά της όπως είναι ο δίκταμος, το φασκόμηλο και άλλα, και η ενθάρρυνση και ανάπτυξη αυτού του είδους εναλλακτικής καλλιέργειας θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας του νησιού.
Επειδή υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από καλλιεργητές για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ανάπτυξης του τομέα αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών αλλά και των σχετικών επενδυτικών σχεδίων,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να ενημερώσει άμεσα τους ενδιαφερόμενους φορείς και καλλιεργητές της Κρήτης για τη στρατηγική στήριξης και ενίσχυσης των αρωματικών φυτών που θα ακολουθήσει το Υπουργείο, καθόσον αυτή πρέπει να εφαρμοστεί πριν την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)