Βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Αριθμός πρωτ: 13476
Ημερομηνία κατάθεσης: 11/8/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως φαίνεται από δημοσιεύματα του τοπικού τύπου (ΤΟΛΜΗ 10/8/06) έμποροι και βιοτέχνες του νομού Ηρακλείου έχουν έρθει σε απόγνωση λόγω της ζοφερής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις τους. Χαρακτηριστικά, αναφέρεται από το προεδρείο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ηρακλείου, η πληθώρα των παραγόντων που δημιουργούν ασφυκτικό κλοιό γύρω από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις ολοένα και περισσότερο βρίσκονται σε χειρότερη οικονομική κατάσταση με ενδεικτικό στοιχείο την αλματώδη αύξηση των ακάλυπτων επιταγών, πράγμα που έχει ως αποτέλεσμα την στροφή τους στον πρόσθετο τραπεζικό δανεισμό, ο οποίος υποσκάπτει την οικονομική τους βιωσιμότητα αφού και τα επιτόκια έχουν πάρει την ανιούσα.
Η ΟΕΒΕΝΗ, διατυπώνοντας τις προτάσεις της, θεωρεί ότι οι πολιτικές παρεμβάσεις θα πρέπει να κινούνται σε δύο άξονες: προς τους αυτοαπασχολούμενους και προς τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Το πρόβλημα της πρόσβασης στους χρηματοδοτικούς φορείς αλλά και η δυσπιστία των τραπεζών στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζητά επιτακτικά την αντιμετώπισή του. Ακόμη η ελαχιστοποίηση του κόστους δανεισμού πρέπει να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
Επειδή ή αύξηση των επιτοκίων, η μεγάλη αύξηση της τιμής του πετρελαίου και γενικά το «ράλι» των αυξήσεων όλων των στοιχείων του κόστους δημιουργεί, καθημερινά, θύματα στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν προτίθενται να πάρουν τα ουσιαστικά μέτρα που είναι αναγκαία, όπως αυτά προτείνονται από τους ενδιαφερόμενους, προκειμένου οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους, εξασφαλίζοντας τόσο τη δική τους βιωσιμότητα όσο και το εισόδημα των εργαζομένων σ αυτές.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης