Δίωξη δημοσιογράφου, λογοκρισία και φίμωση στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ

Αριθμός πρωτ: 4223
Ημερομηνία κατάθεσης: 12/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: Δίωξη δημοσιογράφου, λογοκρισία και φίμωση στους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΤ

Προληπτική λογοκρισία με θεμιτά και αθέμιτα μέσα, προσπαθεί να εφαρμόσει η ΕΡΤ στους περιφερειακούς ραδιοσταθμούς της. Ενδεικτικές άλλωστε των πρακτικών φίμωσης που επικρατούν στη Δημόσια Ραδιοφωνία και Τηλεόραση, είναι και οι σχετικές εγκύκλιοι που υποχρεώνουν τους δημοσιογράφους της ΕΡΑ Ηρακλείου να αποστέλλουν στην Αθήνα για «έλεγχο και αξιολόγηση» όλες τις ειδήσεις που πρόκειται να μεταδοθούν, τα ονόματα και το προφίλ των καλεσμένων στις διάφορες εκπομπές, το θέμα για το οποίο θα μιλήσουν, κτλ.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, όπως όλα δείχνουν, και η απαλλαγή δύο μήνες νωρίτερα και χωρίς καμία αιτιολογία, της καταξιωμένης δημοσιογράφου του Ηρακλείου με πλούσια συνδικαλιστική δράση, από τα καθήκοντα του αρχισυντάκτη, θέση την οποία κατείχε τα τελευταία δώδεκα χρόνια.
Η δημοσιογράφος, ως γνωστόν έχει τιμηθεί το 1998 από την ΠΟΕΣΥ «για τη συμβολή της στην αντικειμενική και έγκυρη ενημέρωση της κοινής γνώμης και για τη δυναμική δημοσιογραφική της παρουσία, ανοίγοντας το δρόμο για την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην εξέλιξη του ελληνικού Τύπου», είναι δε Β’ αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ και εκλεγμένο μέλος της Οικονομικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων και υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της ΕΣΗΕΠΗΝ.
Επειδή είναι αδιανόητο να διώκεται αναιτιολόγητα, δυο μήνες νωρίτερα, χωρίς καν να επανακριθεί, όπως προβλέπεται.
Επειδή την εντελώς αναιτιολόγητη απαλλαγή της δημοσιογράφου καταγγέλλει και η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου – Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), ενώ προχώρησε για το συγκεκριμένο ζήτημα και στην κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων εις βάρος της ΕΡΤ ΑΕ., την καταδικάζει δε απερίφραστα και η κοινή γνώμη της Κρήτης.
Επειδή η ΕΣΗΕΠΗΝ κάνει λόγο για παράνομη και αντιδεοντολογική ενέργεια της Δημόσιας Τηλεόρασης, που ως στόχο έχει το διαχωρισμό των δημοσιογράφων με κριτήρια άσχετα της επαγγελματικής τους ικανότητας και προσφοράς,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
1) Αν προτίθεται να δώσει εντολή να σταματήσει η δίωξη της δημοσιογράφου και να αποκατασταθεί στα καθήκοντα του αρχισυντάκτη ενημερωτικών εκπομπών της ΕΡΑ, την οποία, κατά γενική ομολογία, είχε αναβαθμίσει ειδησεογραφικά.
2) Αν θα παρέμβει στη διοίκηση της ΕΡΤ, στο βαθμό που δεν αποτελεί κυβερνητική επιλογή, προκειμένου να επιτρέψει στους δημοσιογράφους και στους αρχισυντάκτες να ασκήσουν το επάγγελμά τους, χωρίς παρεμβάσεις και λογοκρισία.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης