Διαμαρτυρία Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου για τα νέα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Αριθμός πρωτ: 14402
Ημερομηνία κατάθεσης: 26/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
2) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
3) ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Διαμαρτυρία Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου για τα νέα πρόστιμα του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Την αντίθεσή της προς τη σχεδιαζόμενη αναπροσαρμογή των προστίμων που προβλέπει ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας, εκφράζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων του Νομού Ηρακλείου. Όπως ορθά επισημαίνει η Ένωση, σε ομοφωνία με τις άλλες Ενώσεις Αστυνομικών της χώρας, η αριθμητική αναπροσαρμογή των προστίμων είναι «σκληρή και εξοντωτική».
Με δεδομένη την υποχρέωση επιβολής του νόμου που έχουν τα αστυνομικά όργανα, τονίζεται ότι υπάρχει ο κίνδυνος μια υπερβολική αύξηση των προστίμων να δημιουργήσει προβλήματα κοινωνικά, διαταράσσοντας τις σχέσεις των οργάνων της τάξης με τους πολίτες.
Επειδή η Ομοσπονδία των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αναμόρφωση του Κ.Ο.Κ., που αντιμετωπίζουν το ζήτημα της οδικής ασφάλειας με σφαιρικό τρόπο και όχι μονοδιάστατα.
Επειδή το ζήτημα έχει επισημανθεί και κατά τη συζήτηση στο Κοινοβούλιο της Επερώτησής μας 61/30-3-2006, οπότε είχε τονιστεί ότι δεν αντιμετωπίζεται το μείζον πρόβλημα της οδικής ασφάλειας χωρίς ολοκληρωμένο σχεδιασμό. Επειδή με αποσπασματικά και μεμονωμένα μέτρα, όπως η αύξηση των ποινών του Κ.Ο.Κ., το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων δεν αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Εάν προτίθενται να λάβουν υπόψη τους τις ενστάσεις της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου και των υπόλοιπων Ενώσεων Αστυνομικών της χώρας, που αφορούν την επικείμενη δραματική αύξηση των προστίμων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.
2) Εάν προτίθενται, με βάση τις προτάσεις της Εθνικής Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας, να προχωρήσουν στην εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου προγράμματος αντιμετώπισης των τροχαίων ατυχημάτων στη χώρα μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης