Διαφορά τιμών παραγωγού και καταναλωτή μέχρι και 1.318%

Αριθμός πρωτ: 2306
Ημερομηνία κατάθεσης: 12/12/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Διαφορά τιμών παραγωγού και καταναλωτή μέχρι και 1.318%.

Η ακρίβεια που μαστίζει όλους τους καταναλωτές και ο οικονομικός μαρασμός των παραγωγών όλου του αγροτικού και κτηνοτροφικού κλάδου της χώρας μας καταγράφεται με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στα πλαίσια εκδήλωσης που διοργάνωσαν η ΠΑΣΕΓΕΣ και το ΚΕΠΑ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΠΑ, οι έλληνες καταναλωτές πληρώνουν τις υψηλότερες τιμές στον κόσμο για τα τρόφιμα που καταναλώνουν, αφού καλούνται να πληρώσουν ως και 1.318% ακριβότερα δεκάδες αγροτικά προϊόντα σε σχέση με την τιμή που λαμβάνει ο παραγωγός.
Επιπλέον, σε σχέση με τις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ, οι τιμές για τους Έλληνες καταναλωτές είναι αυξημένες έως και 164,3%.
Επειδή τα στοιχεία είναι όχι μόνο αποκαλυπτικά για την πραγματικότητα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά από την ασυδοσία των κερδοσκόπων και την παντελή έλλειψη οργάνωσης και ελέγχου της αγοράς αλλά και αδιάψευστα.
Επειδή η παρούσα κατάσταση καταδεικνύει από τη μια πλευρά την κερδοσκοπική λαίλαπα εις βάρος των καταναλωτών και από την άλλη προδικάζει ότι και για φέτος το εισόδημα των αγροτών θα δεχθεί σοβαρό πλήγμα,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ. κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθενται να προβούν, προκειμένου να αποκατασταθεί η ομαλή και ορθολογική λειτουργία της αγοράς αγροτικών προϊόντων, η οποία μαστίζεται από το φαινόμενο της κερδοσκοπίας και γίνεται υπό την ανοχή της Κυβέρνησης και έχει ως αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό τόσο των καταναλωτών όσο και των παραγωγών της χώρας μας.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης