Διευκολύνσεις στις εισαγωγές τούρκικων οπωροκηπευτικών στην Ελλάδα

Αριθμός πρωτ: 1610
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ
2) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Διευκολύνσεις στις εισαγωγές τούρκικων οπωροκηπευτικών στην Ελλάδα.

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στον αγροτικό κόσμο του Νομού Ηρακλείου, αφού σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας «Άποψη του νότου»(21-11-06), εκτιμάται ότι μεγάλο μέρος της ζήτησης στην Ελλάδα σε φρούτα και λαχανικά θα καλύπτεται από τούρκικα αγροτικά προϊόντα.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η Ελλάδα αποφάσισε να εγκαταστήσει εργαστήρια ελέγχου τροφίμων στη Ρόδο, τη Λέσβο και την Κω, προκειμένου να διευκολυνθούν οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών κυρίως προς τις νησιώτικες περιοχές.
Επειδή οι αγρότες του Νομού Ηρακλείου αλλά και όλης της χώρας δηλώνουν ανάστατοι με την προοπτική να εισάγονται τούρκικα προϊόντα, τη στιγμή που υπάρχει άφθονη ελληνική παραγωγή και εκφράζεται ο φόβος πολλά από αυτά να «βαπτίζονται» ως ελληνικά.
Επειδή επικρατεί προβληματισμός για αθρόες εισαγωγές ξένων προϊόντων και παραγκωνισμού των ελληνικών, με αποτέλεσμα και την οικονομική καταστροφή των παραγωγών.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
Εάν οι πληροφορίες είναι αληθείς και τι μέτρα προτίθενται να λάβουν προκειμένου να προστατευτούν τα ελληνικά προϊόντα και να διατηρηθεί η ζήτηση τους σε υγιές επίπεδο ώστε να αποφευχθεί ο υπερσκελισμός τους από τα τούρκικα προϊόντα και ο οικονομικός μαρασμός των ελλήνων παραγωγών.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)