Εγκληματικές επιθέσεις εναντίον ταχυδρόμων και το πρόβλημα της ασφάλειας των χρηματαποστολών των ΕΛ.ΤΑ.

Αριθμός πρωτ: 2183
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/12/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ
2) ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
3) ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ : Εγκληματικές επιθέσεις εναντίον ταχυδρόμων και το πρόβλημα της ασφάλειας των χρηματαποστολών των ΕΛ.ΤΑ.

Οι πρόσφατες ληστείες, και μάλιστα με χρήση όπλου, που σημειώθηκαν σε βάρος υπαλλήλων των ΕΛ.ΤΑ., στον Προφήτη Ηλία και στο Ζαρό Ηρακλείου, αλλά και η απόπειρα ληστείας στο Πέραμα Ρεθύμνου, θέτουν επί τάπητος το ζήτημα της ασφάλειας των χρηματαποστολών των ΕΛ.ΤΑ.
Επιπλέον, το γεγονός ότι με δική τους ευθύνη οι διανομείς επισκέπτονται ακόμα και απομακρυσμένες περιοχές μεταφέροντας σημαντικά χρηματικά ποσά για την πληρωμή συντάξεων και επιδομάτων, αυξάνει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι υπάλληλοι.
Το ζήτημα αφορά παράλληλα και την ασφάλεια των καταστημάτων των ΕΛ.ΤΑ., καθώς παρατηρούνται συχνά κρούσματα ληστειών την ώρα που είναι γεμάτα με συναλλασσομένους.
Επειδή για την αντιμετώπιση του φαινομένου είναι αναγκαίο να δημιουργηθεί υπηρεσία προστασίας των χρηματαποστολών και των καταστημάτων, αφού μέχρι σήμερα η πραγματοποίηση των χρηματαποστολών με αστυνομική συνοδεία δεν έχει επιτευχθεί,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Αν προτίθενται να παρέμβουν, προκειμένου να δημιουργηθεί υπηρεσία συνοδείας των χρηματαποστολών και ασφάλειας των καταστημάτων, για να μην διατρέχουν κίνδυνο οι υπάλληλοι των ΕΛ.ΤΑ. και να αποτραπούν κρούσματα εγκληματικών επιθέσεων όπως αυτά που σημειώθηκαν πρόσφατα.
2) Σε διαφορετική περίπτωση, πώς προτίθενται να αντιμετωπίσουν το όλο πρόβλημα.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης