Ελλιπής προστασία προστατευόμενης αναδασωτέας περιοχής, ενταγμένης στο δίκτυο “Natura 2000” του Δήμου Αρχανών

πηγή: http://www.zoologi.su.se/research/alopex/logo_natura_2000.gif
Αριθμός πρωτ: 7245
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/4/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1. ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ, ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΗΣ
2. ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ
3. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ελλιπής προστασία προστατευόμενης αναδασωτέας περιοχής, ενταγμένης στο δίκτυο “Natura 2000” του Δήμου Αρχανών.

Η καταπάτηση γεωργικών ζωνών στο Νομό Ηρακλείου εξαιτίας της έλλειψης ζωτικού χώρου για την κτηνοτροφία, είναι θέμα που έχω θέσει και με παλαιότερες Ερωτήσεις μου και δυστυχώς το φαινόμενο εξακολουθεί να υφίσταται και να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα σύμφωνα με έγγραφο του Δήμου Αρχανών, αποτελεί η γεωγραφική ενότητα που οριοθετείται από το όρος Γιούχτας και τη φυσική του προέκταση, το φαράγγι Αρχανών-Κνωσού, όπου κτηνοτρόφοι της περιοχής καταπατούν προς χρήση τις συγκεκριμένες εκτάσεις αλλά και τις εμφανίζουν ως βοσκότοπους, προκειμένου να εισπράξουν τις απαιτούμενες επιδοτήσεις.
Περαιτέρω, η ανεξέλεγκτη βόσκηση κοπαδιών προκαλεί προβλήματα και στους αγρότες της περιοχής, που έχουν δει επανειλημμένα τις περιουσίες τους να καταστρέφονται.
Η δημοτική αρχή με επιστολή της και σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με αρμόδιους φορείς, επιβεβαιώνει τη μη παραχώρηση για βόσκηση ή άλλη χρήση οποιασδήποτε δασικής έκτασης που ανήκει στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Αρχανών και ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα για την πάταξη του θλιβερού φαινομένου.
Επειδή οι περισσότεροι ΟΤΑ, παρά τις διατάξεις του ΠΔ 23/2002 που προβλέπουν την άσκηση αρμοδιοτήτων Αγροφυλακής από το ένστολο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας, δεν μπορούν να παρέμβουν δραστικά λόγω έλλειψης της συγκεκριμένης υπηρεσίας, αλλά και στέρησης οικονομικών πόρων για τη συγκρότησή της.
Επειδή η παραπάνω γεωγραφική περιοχή έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα, αρχαιολογικός χώρος και προστατευόμενη περιοχή στο πλαίσιο της οδηγίας “Natura 2000”.
Επειδή πρόκειται για περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους αλλά και χώρος, σύμφωνα με Δασική Απαγορευτική Διάταξη, παράνομης βοσκής, παραμονής και διατήρησης αιγοπροβάτων,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ
Οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Αν προτίθενται να δώσουν εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για τη λήψη δραστικών μέτρων και την ενίσχυση της αστυνόμευσης της συγκεκριμένης περιοχής, η προστασία της οποίας, λόγω και του θεσμικού πλαισίου στο οποίο εντάσσεται, κρίνεται επιτακτική.
2. Αν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η ενίσχυση των Δήμων για επαρκή στελέχωση της υπηρεσίας της Δημοτικής Αστυνομίας, προκειμένου να αναλάβουν τις αρμοδιότητες της Αγροφυλακής, σύμφωνα με πάγιο αίτημα των φορέων της περιοχής.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης