Ελλιπής φύλαξη των Αρχαιολογικών Χώρων της Μεσσαράς.

Αριθμός πρωτ: 274
Ημερομηνία κατάθεσης: 10/10/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΘΕΜΑ: Ελλιπής φύλαξη των Αρχαιολογικών Χώρων της Μεσσαράς.

Σοβαρές καταγγελίες για την ελλιπέστατη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων της Μεσσαράς αναπαράγονται στον τοπικό Τύπο («Αντίλαλος της Μεσσαράς», 10-10-06). Αφορμή υπήρξε η παραβίαση για δεύτερη φορά σε 15 μόλις ημέρες, του φυλακίου στον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Τριάδας, από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες, και η κλοπή χρηματικών ποσών.
Όπως καταγγέλλεται, η κύρια αιτία του προβλήματος στη φύλαξη των σπουδαίων αρχαιολογικών χώρων της Μεσσαράς, κυρίως της Φαιστού, της Γόρτυνας και της Αγίας Τριάδας, είναι η έλλειψη επαρκούς μόνιμου προσωπικού. Ο αριθμός των εργαζομένων που προβλέπεται από τα οργανογράμματα δεν καλύπτεται από το υπάρχον προσωπικό, με αποτέλεσμα την πρόσληψη εποχιακών υπαλλήλων.
Ωστόσο, οι συμβάσεις των εποχιακών υπαλλήλων λήγουν σε χρόνο κατά τον οποίο εξακολουθούν να επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους πάρα πολλά άτομα.
Έτσι, ενώ στη Φαιστό έχουν ήδη φύγει πάνω από 10 εποχιακοί υπάλληλοι από τον Αύγουστο, το προσωπικό που απομένει (13 μόνιμοι υπάλληλοι) δεν επαρκεί για τη φύλαξη και τη λειτουργία του χώρου.
Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στη Γόρτυνα, όπου οι μόνιμοι υπάλληλοι είναι μόλις 8, καθώς τα τελευταία χρόνια έχουν φύγει για διάφορους λόγους άλλοι 7 υπάλληλοι, ενώ έχουν ήδη λήξει οι συμβάσεις για φέτος αρκετών άλλων εποχιακών, σε έναν αρχαιολογικό χώρο όπου έχουν κοπεί 86.000 εισιτήρια από τον Ιανουάριο μέχρι το Σεπτέμβριο. Επειδή οι εργαζόμενοι και οι τοπικοί φορείς κάνουν έκκληση για πρόσληψη πρόσθετου μόνιμου προσωπικού για φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων της Μεσσαράς, καθώς το υπάρχον δεν είναι αρκετό, ενώ οι συμβάσεις των εποχιακών υπαλλήλων λήγουν σε περίοδο υψηλής προσέλευσης επισκεπτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να προβεί στις προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ανεπαρκούς φύλαξης των αρχαιολογικών χώρων της Μεσσαράς.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης