Ελλιπή τα μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστροφής των φοινικοειδών στην Κρήτη από το έντομο Rhynchophorus Ferrugineus


Αριθμός πρωτ: 3560
Ημερομηνία κατάθεσης: 25/1/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Ελλιπή τα μέτρα για την αντιμετώπιση της καταστροφής των φοινικοειδών στην Κρήτη από το έντομο Rhynchophorus Ferrugineus.

Με την κατάσταση να επιδεινώνεται όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες παρακολουθούν οι αρμόδιοι φορείς αλλά και ιδιώτες την καταστροφή των φοινικοειδών στην Κρήτη από το έντομο Rhynchophorus Ferrugineus, το οποίο εισήχθη στη Χερσόνησο Ηρακλείου το Μάιο 2005 από φοινικόδεντρα της Αιγύπτου.
Σε απάντηση της 7318/02-02-06 Ερώτησής μου είχατε αναφέρει ότι, η παρουσία του ανωτέρω κολεόπετρου που προσβάλλει τα φοινικοειδή θεωρείται ο σημαντικότερος εχθρός τους και χρήζει άμεσης κινητοποίησης και διενέργειας επισταμένων ελέγχων.
Επίσης είχατε δεσμευτεί για την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου από την αρμόδια Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου σε συνεργασία με τη Δ/νση Γεωργικών Εφαρμογών, καθώς και για την έκδοση υπουργικής απόφασης της οποίας σχέδιο ήδη επεξεργαζόσασταν για τη λήψη μέτρων επείγοντος χαρακτήρα με σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου και την εξάλειψή του.
Επειδή, από την έως τώρα πορεία, με τη ραγδαία εξάπλωση των προσβολών από το έντομο, το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο για τη διατήρηση των φοινικόδεντρων στο νησί μας, ενώ οι ειδικοί μιλούν για ολική καταστροφή ενός υψηλής αισθητικής φυτού που εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό τουριστικό προϊόν για την Κρήτη.
Επειδή οι αρμόδιες υπηρεσίες κυρίως των Δήμων δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα που εξελίσσεται με ταχύτατους ρυθμούς καθώς, μεταξύ άλλων, απαιτούνται κατάλληλοι χώροι, μηχανήματα και πολλές εργατοώρες.
Επειδή το πρόβλημα παραμένει άλυτο και τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα κρίνονται ανεπαρκή.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός :
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να αντιμετωπιστεί με ουσιαστικά μέτρα η απειλή ολικής καταστροφής των φοινικοειδών της Κρήτης, αλλά και να γίνεται έγκαιρη διάγνωση της προσβολής και
2. Πότε θα εκδοθεί ενημερωτικό φυλλάδιο με σχετικές οδηγίες και η υπουργική απόφαση για τη λήψη μέτρων, προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες αλλά και για να δράσουν οι αρμόδιοι φορείς.
3. Αν προτίθεται να λάβει μέτρα περιορισμού των εισαγωγών και προώθησης της παραγωγής ντόπιων φοινικόδεντρων καθώς η Κρήτη έχει αυτή τη δυνατότητα.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης