Ενδεχόμενο παραχώρησης τμημάτων του ΒΟΑΚ σε ιδιώτες

Αριθμός πρωτ: 4053
Ημερομηνία κατάθεσης: 7/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΧΩΡΟΤΑΞΙΑΣ & ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ

ΘΕΜΑ : Ενδεχόμενο παραχώρησης τμημάτων του ΒΟΑΚ σε ιδιώτες.

Το σενάριο της παραχώρησης τμημάτων του ΒΟΑΚ σε ιδιώτες και άρα της επιβολής διοδίων στα συγκεκριμένα τμήματα, εξετάζει, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο φέρεται να εκπονεί καινούργια οικονομοτεχνική μελέτη με ορίζοντα το πώς πρέπει να είναι ο δρόμος το 2028.
Δύο παλαιότερες μελέτες του ΥΠΕΧΩΔΕ, ωστόσο, είναι απαγορευτικές στο να μπουν διόδια στο Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, αφού για να υπάρχει δυνατότητα είσπραξης τελών και άρα απόσβεσης του κόστους του έργου, πρέπει η μέση ημερήσια κίνηση ετησίως να είναι 12000 αυτοκίνητα. Τέτοια νούμερα όμως δεν σημειώνονται στην Κρήτη, ούτε κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που τα αυτοκίνητα πολλαπλασιάζονται.
Παρά ταύτα, το ΥΠΕΧΩΔΕ φέρεται να στρέφεται προς εύρεση οικονομικών πόρων για την ολοκλήρωση του έργου σε ιδιώτες, αδυνατώντας να εξασφαλίσει τα ανάλογα κονδύλια από αλλού.
Επειδή είναι επιτακτική η εξασφάλιση των ανάλογων πιστώσεων προκειμένου να ολοκληρωθεί ένα έργο πνοής για την Κρήτη, όπως είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Ο κ. Υπουργός:
Αν ισχύουν τα δημοσιεύματα που παρουσιάζουν το ΥΠΕΧΩΔΕ να εκπονεί καινούργια οικονομοτεχνική μελέτη η οποία θα εξετάζει εκ νέου την παραχώρηση τμημάτων του ΒΟΑΚ σε ιδιώτες και άρα την επιβολή διοδίων στους διερχόμενους οδηγούς.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης