Εντατικοποίηση ελέγχων στη διακίνηση εισαγόμενου κρέατος

Αριθμός πρωτ: 2057
Ημερομηνία κατάθεσης: 6/12/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Εντατικοποίηση ελέγχων στη διακίνηση εισαγόμενου κρέατος .

Την εντατικοποίηση των ελέγχων στα εισαγόμενα κρέατα ζητούν οι κτηνοτρόφοι του Ηρακλείου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για αφανισμό της κτηνοτροφίας του νησιού, κατόπιν κρουσμάτων εισαγωγών αμνοεριφίων και παράνομης διακίνησης τους στην ελληνική αγορά.
Η ελληνοποίηση εισαγόμενων όχι μόνο κρεάτων αλλά και ζώντων ζώων που σφάζονται στα ελληνικά σφαγεία, είναι φαινόμενο άκρως ανησυχητικό η πάταξη του οποίου πρέπει να είναι άμεση, όπως επιτακτική κρίνεται και η ανάγκη ταυτοποίησης του κρητικού κρέατος και απόκτησης σήματος ποιότητας.
Το χαμηλό κόστος εξάλλου των εισαγόμενων κρεάτων κάνει τα ντόπια μη ανταγωνιστικά με κίνδυνο να παραμένουν αδιάθετα στην αγορά και να προκληθεί σημαντική κρίση σε ένα κλάδο του οποίου η ανταγωνιστικότητα κινείται ήδη σε χαμηλά επίπεδα.
Οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης επισημαίνουν ότι η παραγωγή αιγοπρόβειου κρέατος είναι όχι μόνο επαρκής για το νησί, αλλά σε κάποιες περιόδους και πλεονασματική, γεγονός που κάνει εμφανή τη διαπίστωση ότι οι εισαγωγές από τρίτες χώρες πρέπει να γίνονται με φειδώ και περίσσιους ελέγχους που θα αφορούν τόσο στην ποσότητα όσο και στην ποιότητα αυτών.
Επειδή η κτηνοτροφία είναι ένας αναπτυσσόμενος κλάδος με ευοίωνες προοπτικές και χρειάζεται την υποστήριξη από την πλευρά της κυβέρνησης.
Επειδή η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ένα από τα πρωτεύοντα ζητήματα για τα οποία πρέπει να μεριμνά η πολιτεία και επειδή πρέπει να ανατραπεί το κλίμα ανασφάλειας που επικρατεί ,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να υπάρξει ορθός και εντατικός έλεγχος στις εισαγωγές αιγοπρόβειου κρέατος και να παταχθεί το φαινόμενο της ελληνοποίησης αυτού.
2. Ποια μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να στηριχτεί ο κλάδος της κτηνοτροφίας και τα ελληνικά κρέατα να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες της εγχώριας κατανάλωσης.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης