Επιλεκτική επιλογή σχολικών συμβούλων με κομματικά κριτήρια

Αριθμός πρωτ: 4720
Ημερομηνία κατάθεσης: 23/2/2007

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ : Επιλεκτική επιλογή σχολικών συμβούλων με κομματικά κριτήρια.

Καταγγελίες εξαπολύουν τα συνδικαλιστικά όργανα των εκπαιδευτικών για τον αδιαφανή τρόπο επιλογής σχολικών συμβούλων, διευθυντών εκπαίδευσης και προϊσταμένων γραφείων.
Οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για κυβερνητικές μεθοδεύσεις που σκοπό έχουν την εξυπηρέτηση ημετέρων και την εδραίωση της κομματικοποίησης της διοίκησης στην εκπαίδευση.
Ο νέος τρόπος επιλογής των στελεχών της εκπαίδευσης χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια καθώς η γραπτή δοκιμασία, για την οποία μάλιστα οι υποψήφιοι δεν έχουν την απαραίτητη ενημέρωση, διενεργείται από επιτροπή απόλυτα ελεγχόμενη από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, ενώ η προφορική συνέντευξη που έχει και την μεγαλύτερη βαρύτητα θεωρείται υποκειμενική και αμφισβητούμενη αφού η επιλογή θα γίνει από διορισμένα συμβούλια.
Χαρακτηριστικό της αναξιοκρατίας που προσπαθείτε να προωθήσετε είναι η απαξίωση των επιστημονικών προσόντων των υποψηφίων, όπως η κατοχή μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου σπουδών, τα οποία προσμετρώνται στο ελάχιστο.
Επιπλέον, το φθινόπωρο του 2004 είχε γίνει προσωρινή επιλογή διευθυντών και προϊσταμένων γραφείων και για τους οποίους τον Αύγουστο του επόμενου έτους είχατε δεσμευτεί να λήξει η θητεία τους και να αναλάβουν αντίστοιχα καθήκοντα άλλοι εκπαιδευτικοί, που θα επιλέγονταν κατόπιν αξιολόγησης. Μέχρι σήμερα καμία αντικατάσταση δεν έχει γίνει και η παραμονή των «εκλεκτών» στις ίδιες θέσεις αποδεικνύει για άλλη μία φορά την αναξιοπιστία της Κυβέρνησης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ
Η κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να τροποποιήσει τον τρόπο επιλογής των σχολικών συμβούλων, διευθυντών εκπαίδευσης και προϊσταμένων γραφείων με αξιοκρατικά κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες, ώστε να εξυπηρετείται η ποιοτική και αναβαθμισμένη διοικητικά δημόσια εκπαίδευση και όχι η κομματική ρουσφετολογία.

Ο Ερωτών Βουλευτής

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης