Επιστολή του βουλευτή Ηρακλείου Μανόλη Σοφ. Στρατάκη που εστάλη στο Σύνδεσμο Εξαγωγέων Κρήτης και σε Συνεταιριστικούς και Ιδιωτικούς φορείς εξαγωγής ελαιολάδου, κατόπιν συνάντησης του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας φιλίας Ελλάδας-Βενεζουέλας.

Προς:
1. ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
2. ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟΥΣ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Σε πρόσφατη συνάντηση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Βενεζουέλας, της οποίας είμαι Γραμματέας, με την Επιτετραμμένη της πρεσβείας της Βενεζουέλας στη χώρα μας κα Maria Ines Fonseca Frontado, συζητήσαμε επί όλων των θεμάτων που αφορούν τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών.
Ως γνωστόν η Βενεζουέλα είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα και το 70% της οικονομίας της βασίζεται στην παραγωγή πετρελαίου απ΄ όπου η χώρα μας κάνει εισαγωγές, με αποτέλεσμα να έχουμε αρνητικό ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών.
Στα πλαίσια βελτίωσης αυτής της κατάστασης, η εκπρόσωπος του Προέδρου της Βενεζουέλας διατύπωσε την άποψη ότι η εξαγωγή κυρίως λαδιού προς τη Βενεζουέλα ίσως βελτίωνε την αρνητική θέση της χώρας μας και δεσμεύτηκε να συνδράμει αυτήν την προσπάθεια.
Επειδή ο πληθυσμός της Βενεζουέλας που είναι περίπου 24 εκ. άνθρωποι, στο μεγαλύτερο του ποσοστό του προέρχεται από τις Μεσογειακές χώρες Πορτογαλία-Ισπανία-Ιταλία και έχει εθιστεί ή μπορεί να εθιστεί με μεγάλη ευκολία στην κατανάλωση ελαιολάδου.
Επειδή η Βενεζουέλα είναι μια αναπτυσσόμενη χώρα με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 6% και συνεχή βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του πληθυσμού της.
Επειδή υπάρχει η πρόθεση για σύσφιξη των σχέσεων και την ανάπτυξη ευρύτερων οικονομικών δεσμών, αφού και η μεγάλη πλειοψηφία των εκεί απόδημων ελλήνων που ανέρχονται στις 2.500, ασχολείται με το εμπόριο.
Έκρινα σκόπιμο να σας ενημερώσω θέτοντας υπ΄ όψιν σας τα στοιχεία των υπεύθυνων, που είναι:

Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας
Δ/νση: Μαραθωνοδρόμων 19, Τ.Κ. 15452 Π. Ψυχικό – Αθήνα
Τηλ. : 210 6729169, Φαξ : 210 6727464,
e-mail : emvenath@hol.gr

όσοι ενδιαφέρεστε να ενεργήσετε τα δέοντα, προς όφελος των επιχειρήσεων σας αλλά και των ελαιοπαραγωγών της Κρήτης.

Κοιν. :
– Υπ. Εξωτερικών
– Υπ. Ανάπτυξης
– Βουλή των Ελλήνων Δ/νση Διεθνών Σχέσεων
– Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Βενεζουέλας

Μανόλης Σοφ. Στρατάκης
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ν. Ηρακλείου