Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου, Μανόλη Στρατάκη, προς τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την προσβολή πυρηνοτρίτη στην ελαιοκαλλιέργεια του Νομού Ηρακλείου.

Αριθμός πρωτ: 755
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Προσβολή πυρηνοτρίτη στην ελαιοκαλλιέργεια του Νομού Ηρακλείου

Σε συνέχεια της ζημίας των ελαιοπαραγωγών από την δακοπροσβολή στον ελαιόκαρπο, σήμερα έρχεται να προστεθεί και η εκτεταμένης φύσεως προσβολή από τον πυρηνοτρίτη. Τα τελευταία χρόνια φαίνεται ο πυρηνοτρίτης να μη αποτελούσε απειλή υψηλού κινδύνου για την ελαιοκαλλιέργεια, φέτος όμως σε πολλές περιοχές η προσβολή είναι σχεδόν ολοκληρωτική.
Οι αυξημένες και ασυνήθιστες προσβολές πυρηνοτρίτη στην ελαιοκαλλιέργεια του νομού Ηρακλείου συζητήθηκαν στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως σημερινά δημοσιεύματα του τοπικού τύπου αναφέρουν,
Επειδή η παραγωγή ελαιολάδου θα είναι σημαντικά μειωμένη εξαιτίας της προσβολής από πυρηνοτρίτη.
Επειδή οι ελαιοπαραγωγοί δεν ευθύνονται για τις κλιματολογικές συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των επικίνδυνων εντόμων, αλλά καλούνται να υποστούν τις συνέπειες με τη μείωση του εισοδήματός τους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Εάν προτίθεται να προβεί σε ενέργειες, και ποιες, προκειμένου οι ελαιοπαραγωγοί του νομού Ηρακλείου να αντισταθμίσουν την απώλεια του εισοδήματός τους από την ζημία της φετινής παραγωγής ελαιολάδου λόγω του πυρηνοτρίτη.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)