Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου, Μανόλη Στρατάκη, προς τον Υπ. Υγείας σχετικά με τις νέες κινητοποιήσεις από τους γιατρούς του ΕΣΥ.

πηγή: www.mstratakis.gr
Αριθμός πρωτ: 991
Ημερομηνία κατάθεσης: 8/11/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

ΘΕΜΑ: Νέες κινητοποιήσεις από τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Με νέες δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να διεκδικήσουν λύσεις στα προβλήματα της υπερωριακής απασχόλησης, των αμοιβών και των συνθηκών εργασίας τους οι γιατροί του ΕΣΥ στην Κρήτη, όπως προέκυψε από συζήτηση στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποίησαν την περασμένη εβδομάδα στο νησί.
Όπως είχα επισημάνει και στην 10077/18-04-06 Ερώτησή μου, απαιτείται άμεση παρέμβαση της ηγεσίας του Υπουργείου, καθώς μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για παράνομο σύστημα υπερωριακής απασχόλησης και σύμφωνα με το Π.Δ. 76/2005 αλλά και με βάση τη σημερινή ιατρική στελέχωση, από το νέο έτος θα είναι αδύνατη η κάλυψη των εφημεριών στα νοσοκομεία.
Σε απάντηση δε στην παραπάνω Ερώτησή μου, το Υπουργείο περιορίστηκε σε γενικολογίες χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εφημεριών και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των νοσοκομειακών γιατρών.
Επειδή οι γιατροί του ΕΣΥ είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε απεργιακό αγώνα με βασικό σύνθημά τους «λιγότερες υπερωρίες, αξιοπρεπείς αμοιβές, δικαίωμα των νέων γιατρών στην εργασία».
Επειδή κρίνεται αναγκαία η αλλαγή του ισχύοντος εφημεριακού καθεστώτος, δεδομένου ότι ο εν ενεργεία ιατρικός πληθυσμός γηράσκει και οι αντοχές των γιατρών έχουν εξαντληθεί, αφού άνθρωποι με μέσο όρο ηλικίας τα 50 χρόνια υποχρεώνονται να εργάζονται υπερωριακά μέχρι και 12 φορές το μήνα.
Επειδή πρέπει όχι μόνο να καλυφθούν οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών, αλλά και να γίνει τροποποίηση των υπαρχόντων οργανισμών των νοσοκομείων με βάση τις σημερινές απαιτήσεις και τα δεδομένα αποτελεσματικής ιατρικής περίθαλψης και αξιοπρεπών συνθηκών νοσηλείας.
Επειδή, βάσει των Π.Δ. 75/2005 και 88/1999 αλλά και των κοινοτικών οδηγιών, απαιτείται η εφαρμογή των νόμιμων ορίων απασχόλησης για ειδικευόμενους και ειδικευμένους γιατρούς και περαιτέρω αναπροσαρμογή της σημερινής οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
Αν προτίθεται να ικανοποιήσει τα αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών και ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθεται να λάβει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που επισημαίνονται.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)