Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου, Μανόλη Στρατάκη, σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα στην αγορά φρέσκου γάλακτος

Αριθμός πρωτ: 13795
Ημερομηνία κατάθεσης: 1/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
1) ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
2) ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Σοβαρά προβλήματα στην αγορά φρέσκου γάλακτος.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες των ελλήνων κτηνοτρόφων, υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ελληνική αγορά για το φρέσκο παστεριωμένο γάλα, αφού από τη μια οι παραγωγοί πληρώνονται το γάλα φθηνότερα σε σχέση με όλες τις χώρες της Ε.Ε. και από την άλλη οι έλληνες καταναλωτές το πληρώνουν στην υψηλότερη τιμή, σχεδόν διπλάσια, από αυτή που πληρώνουν οι άλλοι ευρωπαίοι.
Επειδή με τα σημερινά δεδομένα οι έλληνες κτηνοτρόφοι πληρώνονται μόλις 32 λεπτά ανά λίτρο γάλακτος, όταν όλη την περασμένη δεκαετία η μέση τιμή ήταν 35 λεπτά, τη στιγμή μάλιστα που στις άλλες χώρες της Ε.Ε. η τιμή παραγωγού για το γάλα που πουλά στη γαλακτοβιομηχανία είναι 35,5 λεπτά.
Επειδή οι έλληνες κτηνοτρόφοι παράγουν μόνο το μισό περίπου από το συνολικό γάλα που καταναλώνεται σήμερα στην Ελλάδα αφού η ετήσια παραγωγή γάλακτος ανέρχεται σε 800.000 τόνους, ενώ η κατανάλωση σε γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα φθάνει τους 1.600.000 τόνους.
Επειδή σύμφωνα με τα όσα καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι, προκύπτουν δύο συμπεράσματα, αφενός ότι το φρέσκο γάλα που πωλείται από τις γαλακτοβιομηχανίες δεν είναι στη μεγαλύτερη ποσότητα του ελληνικό ενώ η τιμή αγοράς από τον παραγωγό είναι χαμηλή για τον ίδιο και ιδιαίτερα υψηλή για τον καταναλωτή και αφετέρου, ότι θα πρέπει να αλλάξει η ποσόστωση στην εγχώρια παραγωγή γάλακτος,

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ Οι κ.κ. Υπουργοί:
1) Αν προτίθενται να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους στην αγορά γάλακτος προκειμένου να εκλείψει το φαινόμενο, όπου ξένο γάλα βαφτίζεται ελληνικό και στη συνέχεια πωλείται σε πολύ υψηλή τιμή.
2) Αν προτίθενται να πάρουν μέτρα και ποια, προκειμένου να αλλάξει η ποσόστωση μεταξύ εγχώριου και εισαγόμενου γάλατος, αλλά και για να αυξηθεί η εγχώρια παραγωγή.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης