Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου Μανόλη Στρατάκη προς τον Υπ. Δημόσιας Τάξης με θέμα: “Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στην ΕΛ.ΑΣ. στο Νομό Ηρακλείου και σε ολόκληρη την Κρήτη”.

Αριθμός πρωτ: 13827
Ημερομηνία κατάθεσης: 4/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

ΘΕΜΑ: Σοβαρές ελλείψεις και προβλήματα στην ΕΛ.ΑΣ. στο Νομό Ηρακλείου και σε ολόκληρη την Κρήτη.

Στη συνάντηση η οποία πραγματοποιήθηκε από τους εκπροσώπους των αστυνομικών υπαλλήλων της Κρήτης με τους βουλευτές του νησιού, προκειμένου να ενημερώσουν αλλά κυρίως να εκφράσουν την έντονη ανησυχία και αγωνία τους για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν και τις μεγάλες ελλείψεις στο Σώμα, κατέστη σαφές ότι η κατάσταση έχει φτάσει πλέον στο απροχώρητο.

Όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι των αστυνομικών υπαλλήλων, η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική, αφού οι μεγάλες ελλείψεις στις πόλεις αλλά και την ύπαιθρο του νησιού δεν τους επιτρέπουν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες για την προστασία του πολίτη και επισημαίνουν ότι δικαίως οι πολίτες ανησυχούν, αλλά και διαμαρτύρονται.
Επίσης, επισημαίνουν ότι είναι ανάγκη να γίνουν τα εξής: αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, αύξηση της οργανικής δύναμης των υπηρεσιών, συγχώνευση ειδικών υπηρεσιών σε μία, βελτίωση υλικοτεχνικής υποδομής, ίδρυση τμήματος μεταγωγών, δημιουργία τμήματος εγκληματολογικών ερευνών, χορήγηση επιδόματος 140 ευρώ, αναγνώριση του επαγγέλματος ως ανθυγιεινού και καθιέρωση βαθμολογίου.
Επειδή είναι κρίσιμο και επείγον το θέμα της ενίσχυσης των αστυνομικών υπηρεσιών στο Νομό Ηρακλείου και στην Κρήτη γενικότερα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε τεχνολογικά μέσα, ώστε να μπορούν οι αστυνομικοί να ανταποκριθούν στην αποστολή τους και οι πολίτες να αισθάνονται αλλά και να είναι ασφαλείς.
Επειδή οι εκπρόσωποι των αστυνομικών υπαλλήλων Κρήτης κρίνουν άμεση και επιτακτική την ανάγκη αναδιάρθρωσης του κανονισμού, βάσει του οποίου καθορίζεται η αστυνομική δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. ανά νομό και υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να γίνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών, αφού η παραβατικότητα-εγκληματικότητα αυξάνεται.
Επειδή το προσωπικό στον μεγαλύτερο νομό της Κρήτης και σε έναν από τους μεγαλύτερους στην Ελλάδα, το Ηράκλειο, φτάνει μόλις στα 630 άτομα, τη στιγμή που σε άλλους νομούς με ανάλογο πληθυσμό υπάρχει σχεδόν η διπλάσια δύναμη, ενώ ο Νομός Ηρακλείου έχει σαφώς μεγαλύτερες ανάγκες αστυνόμευσης, αφού επιπλέον διακινούνται κάθε καλοκαίρι εκατομμύρια τουρίστες με ό,τι αυτό συνεπάγεται,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1) Εάν προτίθεται άμεσα να προβεί στην ενίσχυση των αστυνομικών υπηρεσιών του Νομού Ηρακλείου αλλά και ολόκληρης της Κρήτης με προσωπικό και τεχνολογικά μέσα, προκειμένου να καλυφθούν οι μεγάλες ανάγκες και να διασφαλιστεί η προστασία των πολιτών.
2) Εάν προτίθεται να προβεί στην αναδιάρθρωση του κανονισμού, βάση του οποίου καθορίζεται η δύναμη της ΕΛ.ΑΣ. ανά νομό, με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τις σύγχρονες απαιτήσεις, ώστε ένας από τους μεγαλύτερους νομούς της χώρας, όπως είναι ο Νομός Ηρακλείου, να μην στερείται ουσιαστικής αστυνόμευσης.
3) Εάν προτίθεται άμεσα να προβεί στην ικανοποίηση των αιτημάτων των αστυνομικών υπαλλήλων Κρήτης.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ (αρχείο pdf)