Ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου, Μανόλη Στρατάκη, σχετικά με την αρνητική διαφορά μεταξύ τιμών και κόστους στην ελληνική γεωργία

Αριθμός πρωτ: 14189
Ημερομηνία κατάθεσης: 18/9/2006

ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΘΕΜΑ: Αρνητική διαφορά μεταξύ τιμών και κόστους στην ελληνική γεωργία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος (ΕΣΥΕ), και αφορούν το συσχετισμό μεταξύ των τιμών των αγροτικών προϊόντων και του κόστους παραγωγής στην ελληνική γεωργία, πιστοποιείται ο οικονομικός μαρασμός που υφίστανται οι Έλληνες γεωργοί, αφού η διαφορά βρίσκεται σε αρνητικό επίπεδο της τάξης του 0,9%, για το πρώτο επτάμηνο του 2006.
Επειδή σύμφωνα με στοιχεία, οι τιμές των αγροτικών προϊόντων για τους Έλληνες αγρότες για το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου του τρέχοντος έτους αυξήθηκαν κατά 2%, ενώ την ίδια χρονική περίοδο το κόστος παραγωγής αυξήθηκε κατά 2,9% διαμορφώνοντας αρνητική διαφορά.
Επειδή τα στοιχεία αυτά αποτελούν αδιάψευστο μάρτυρα της κατάστασης που βιώνει ο αγροτικός πληθυσμός στη χώρα μας αλλά και ολόκληρη η ελληνική ύπαιθρος.
Επειδή ο Νομός Ηρακλείου αλλά και η Κρήτη γενικότερα στηρίζεται στην αγροτική οικονομία και οι περισσότεροι παραγωγοί είναι σε μεγάλη οικονομική δυσχέρεια. Επειδή ο κίνδυνος πλήρους αποδιάρθρωσης του αγροτικού τομέα είναι πλέον ορατός και θα αποβεί σε βάρος της εθνικής οικονομίας.
Επειδή η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση υποσχόταν προεκλογικά την μείωση του κόστους παραγωγής ενώ σήμερα ως κυβέρνηση το μόνο που πέτυχε ήταν η υπερβολική αύξηση πέραν της αύξησης των τιμών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο κ. Υπουργός:
1. Με ποια μέτρα προτίθεται άμεσα να ενισχύσει το εισόδημα των Ελλήνων αγροτών αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ , η διαφορά μεταξύ των τιμών των αγροτικών προϊόντων και του κόστους παραγωγής στην ελληνική γεωργία είναι αρνητική, προκειμένου να σταματήσει ο οικονομικός μαρασμός των αγροτών και ολόκληρης της ελληνικής υπαίθρου.
2. Με ποιο σχεδιασμό προτίθεται, εφόσον είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης, να βγάλει τον αγροτικό τομέα από το διέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει.

Ο Ερωτών Βουλευτής
Μανόλης Σοφ. Στρατάκης